Testul care identifică cancerul dintr-o picătură de sânge

Testul care identifică cancerul dintr-o picătură de sânge

Metodele convenționale de depistare a cancerului pot implica multe tipuri de scanări și opțiuni invazive, precum biopsiile chirurgicale. Pentru că știința avansează, medicii au venit cu o nouă tehnologie.

Oamenii de știință de la Universitatea din Suedia au dezvoltat un nou test de sânge ARN care poate detecta, clasifica și stabili localizarea cancerului în corp prin analiza unei mostre de sânge, echivalentă unei picături în ceea ce privește cantitatea.

E foarte importat să depistăm cancerul în stadii incipiente, potrivit lui Jonas Nilsson, cercetător și co-autor al studiului. „Am studiat cum o metodă cu totul nouă de biopsie poate fi utilizată pentru a depista cancerul, iar în viitor aceasta ar putea face orice metodă invazivă de analiză a țesutului inutilă. Tehnica nu e 100% precisă, dar e promițătoare și indică o acuratețe de 96%. E destul de impresionantă, având în vedere faptul că nu e deloc invazivă, scriu cei de la Science Alert.

Pentru a testa sistemul, cercetătorii au luat mostre de sânge de la 283 de indivizi. Din acest grup, 228 de oameni aveau o formă de cancer, iar acestora le-au fost analizate și comparate profilele ARN din mostrele de sânge. În cazul a 39 dintre ei, cancerul a fost depistat cu acuratețe maximă. Testele ulterioare, însăm nu au fost chiar la fel de eficiente, dar savanții au putut identifica originea tumorii cu o precizie de 71%.

Autorii studiului nu pretind că acest tip de biopsie lichidă ar trebui să înlocuiască alte sisteme, dar e destul de clar că tehnica e foarte promițătoare și are un potențial imens în detectarea timpurie a cancerului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: