20 ian. 2015 | 12:21

Cele mai importante tendințe în tehnologie pentru 2015

FEATURE
Cele mai importante tendințe în tehnologie pentru 2015

Tendințele în tehnologie în 2015 ne arată că vom plăti tot mai mult cu telefonul mobil, iar celelalte dispozitive din jurul nostru, de acasă și de la birou, vor fi integrate în marea rețea de Internet. Ce alte lucruri ne mai așteaptă în 2015?

Portofelul mobil, sub format unui smartphone sau ceas inteligent, nu îl va înlocui încă pe cel tradiţional, dar 2015 va însemna apogeul adoptării, pe scară mai largă, a plăţilor în magazine prin intermediul dispozitivelor inteligente. În acest ritm, cumpărăturile în magazin prin intermediul telefoanelor smart vor creşte, la nivel mondial, cu peste 1.000% în acest an față de anul trecut. Mai mult, contrar previziunilor anterioare privind stagnarea vânzărilor de telefoane smart, în 2015 vom vedea un ritm la fel de bun al achizițiilor, piaţa neajungând încă la nivelul de stagnare.

De asemenea, 2015 va fi anul în care companiile vor fi înaintea consumatorilor în ceea ce priveşte adoptarea noilor tehnologii precum imprimantele 3D, Internetul Lucrurilor (Internet of Things) şi dronele. Tendința de adoptare în masă a tehnologiei din ultimul deceniu a început să apună, cu excepția tehnologiei portabile, cum ar fi ochelarii smart sau ceasurile similare, care a înregistrat o ușoară creștere.

google glass

„Telefoanele smart sunt deja folosite pentru a verifica soldul conturilor, viramentele bancare şi pentru tranzacţiile online, însă ele nu au atins încă statutul de «portofel mobil» pe scară mai largă. În România, după lansarea de către Vodafone a serviciului M-Pesa, este de așteptat ca atât Orange, cât și Telekom România să intre pe segmentul financiar și să ofere soluții de plată mobile, plus alte servicii“, a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner și coordonator TMT Deloitte România în comunicatul de presă remis „Playtech“.

Tendințe în tehnologie în 2015

Adopția celor mai noi tehnologii nu va mai fi doar „la modă“ pentru consumatori. Companiilor vor adopta mai repede noile tehnologii, contrar tendinței ultimilor 10 ani, caracterizați de adoptarea tehnologiilor precum telefoane smart cu ecran mare şi tablete de către marea masă a utilizatorilor. Mai mult, Internetul Lucrurilor va fi fix despre lucruri, nu oameni. În 2015, peste 60% dintr-un miliard de dispozitive wireless, la nivel global, vor fi achiziționate, plătite şi utilizate de companii și conectate la Internet.

În 2015, bateriile de smartphone vor fi mai bune, dar nu extraordinare. Este foarte probabil ca bateriile cu o autonomie mai bună să rămână unul dintre factorii cei mai importanţi în alegerea de către consumatori a următorului smartphone. De asemenea, se așteaptă ca 1,35 miliarde de telefoane smart va fie vândute la nivel mondial în 2015, dar peste un miliard dintre acestea vor reprezenta al doilea telefon, mai performant, pentru cei care deja au unul. Ciclul de upgradare s-ar putea prelungi, dar mărimea ecranului, viteza, spaţiul de stocare, software-ul şi design-ul vor continua să atragă cumpărătorii.

Fotografie Răzvan Băltărețu

Odată cu Galaxy Alpha, Samsung a început să se concentreze pe designul telefoanelor sale, nu doar pe dotări. În 2015, va lansa Galaxy S6 cu o carcasă în care va folosi metal și cu un design îmbunătățit. FOTO Răzvan Băltărețu/Playtech

 

Când vine vorba de media, formatul video mai scurt va fi de viitor. Timpul total petrecut pentru vizionarea online a videoclipurilor scurte, având o durată mai mică de 20 de minute, va reprezenta mai puțin de 3% din totalul vizionărilor din acest an, la nivel global. Formatul scurt al conţinutului online nu va uzurpa televiziunea în format mare. Acesta nu este viitorul, ci un viitor al divertismentului urmărit pe orice ecran.

Aceste tendințe ale anului 2015 ne-au fost comunicate de Deloitte Global, potrivit celei de-a 14-a ediții a raportului Previziuni în Tehnologie, Media şi Telecomunicaţii („TMT Predictions“), efectuat de Deloitte Touche Tohmatsu Limited.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele