10 aug. 2015 | 12:39

Știința îți explică de ce se bucură câinele tău când te vede

ACTUALITATE
Știința îți explică de ce se bucură câinele tău când te vede

Iubim câinii, dar nu numai pentru că sunt niște ființe adorabile, prietenoase, pufoase și iubitoare, ci și pentru inteligența lor.

Dacă aveai impresia că patrupedul tău te recunoaște, aveai dreptate. Și nu doar după miros, cum crede majoritatea, căci un nou studiu arată că simpaticii căței recunosc chiar și fețele. Existau de mult indicii ale acestui fapt, dar se pare că există un loc specific în creierul canin, destinat reacției la fețele cu care acesta intră în contact, potrivit Business Insider.

Un nou studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Emory a presupus introducerea a șase câini în mașinării RMN, unde le-au fost arătate filmulețe cu fețe umane, fețe canine și obiecte. Au descoperit că o regiune din lobul temporal reacționează mult mai puternic la fețe decât la obiecte.

Oamenii păstrează câini drept companioni de 15.000 de ani, iar numeroase studii și cercetări au arătat că au aproximativ aceleași capacități emoționale precum copiii de trei ani și își privesc stăpânii la fel cum își privesc aceștia părinții. „Pentru animalele sociale, fețele sunt stimuli importanți, purtând cantități impresionante de informații, precum identitate, sex, vârstă, emoții și intenții de comunicare ale altor indivizi”, potrivit studiului. Așadar, nu e tocmai surprinzător că există o atracție a câinilor pentru fețe.

caine si bebelus

Gregory Berns, principalul autor, a spus că un alt scop principal a fost să descopere dacă există o asociere între un chip și o eventuală recompensă. Se pare, însă, că lucrurile nu funcționează chiar așa, iar răspunsul în raport cu un chip se manifestă mai degrabă în sistemul vizual decât în cel al recompenselor. Așadar, câinele tău nu te place doar pentru că îi dai biscuiți.

Cercetătorii au tras concluzia că, dat fiind faptul că au evoluat din lupi, câinii au preluat partea creierului care realizează conexiuni cu fețele. Probabil s-ar putea observa acest lucru și în cazul lupilor, fiind un aspect comun al speciilor sociale. Desigur, sunt slabe șanse ca lupii să reacționeze la fel la fețele umane, dar cu siguranță se recunosc între ei.

Deși studiul nu s-a axat pe asta, există dovezi că animalele reacționează distinct în cazul fețelor familiare. De asemenea, Berns nu consideră că studiul este limitat pentru că a implicat doar șase câini. Faptul că a fost descoperită existența acestei regiuni aparte nu numai în unul, ci în șase exemplare, arată că recunoașterea fețelor nu e ceva specific doar oamenilor și maimuțelor. În caz că îți mai trebuia vreo dovadă, ai un scurt video care are șanse mari să te convingă să îți iei un cățel.