16 nov. 2015 | 13:57

Sistemele Steam Machine te invită la compromisuri de performanță

ACTUALITATE
Sistemele Steam Machine te invită la compromisuri de performanță

Dacă vă gândeați de mult timp să investiți într-un Steam Machine, ar fi bine să aveți în vedere câteva teste de performanță realizate de cei de la Ars Technica.

În urmă cu mai bine de un an, cei de la Valve au anunțat primele sisteme Steam Machine create pentru gaming în sufragerie pe o platformă software dedicată, Steam OS și hardware precum cel dintr-un PC obișnuit. Respectivele computere urmau să fie create de către companii cu o vechime semnficativă în domeniu și să fie livrate împreună cu un controller unic, intitulat Steam Controller.

După multiple întârzieri, cauzate parțial de finisarea sistemului de operare Steam OS, noile Steam Machine au început să ajungă pe piață în urmă cu câteva săptămâni. Pentru a afla cu precizie cât de eficientă este nouă platformă, cei de la Ars Technica au luat câteva sisteme Steam Machine și le-au testat atât cu Steam OS instalat, cât și cu Windows 10, pe același hardware.

Rezultatele testelor au fost cât se poate de concludente, iar concluzia este una foarte simplă. Faceți compromisuri mari de performanță pentru că vă jucați titluri de PC pe canapea în sufragerie. Cu toate că în teste sintetice, care analizează cât se poate de obiectiv performanța hardware, rezultate au fost foarte similare, aceeași comparație nu mai este valabilă când vorbim de sesiuni de gameplay. În funcție de jocul testat și nivelul de detalii ales, se poate ajunge cu ușurință la discrepanțe de câteva zeci de cadre pe secundă.

Per ansamblu, orice joc recent poate fi jucat în condiții decente pe configurația destul de modestă, formată dintr-un procesor Pentium la 3GHz și un GeForce GTX660. Pe viitor însă, este greu de aproximat dacă jocurile ce urmează să fie lansate se vor mai mișca la fel de bine.

Marea problemă ține de optimizare. În contextul în care Steam OS este o distribuție de Linux, niciodată driverele pentru plăci video nu fost la fel de finisate pentru această platformă precum pe Windows. Ca urmare, software-ul nu vă permite să vă bucurați de potențialul maxim la hardware-ului în care ați investit.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele