Roboții autonomi ar putea fi viitoarele ajutoare ale lui Moș Crăciun
Roboții autonomi devin, încetul cu încetul, prezențe familiare în viețile noastre. De exemplu, cei de la Amazon deja și-au făcut publică intenția de a livra în curând pachete cu ajutorul dronelor.
Cofondatorii Skype au lansat, la rândul lor, o nouă companie numită Starship Technologies, care se pregătește să testeze roboții pentru livrări în Londra. Aceștia nu au încă nume, dar se pare că sunt mici, siguri, practici și nu reprezintă un pericol în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon. După cum a explicat Ahti Heinla pentru Reuters, unde puteți vedea și un video amuzant de promovare. Practic, explică cum Moș Crăciun și-ar putea livra cadourile prin astfel de roboți.
Roboții pot căra echivalentul a două pungi de cumpărături și realiza livrări între cinci și zece minute, plecând dintr-un punct fixat. Heinla a explicat că roboții nu sunt destinați comenzilor la drum lung, ci pentru a completa ultima parte a unei livrări. „În calitate de consumator, când găsești de cuviință, suni la livrări, apoi robotul va fi încărcat cu comanda ta și ți-o va aduce la ușă. Asta ar dura aproximativ 20 de minute. Așadar, în loc să îți anulezi jumătate de zi pentru a primi comanda la un moment dat, fără să ai idee exact când, poți să fii sigur că o vei primi în zece minute”, a mai explicat Heinla.
În plus, poți urmări traseul robotului prin telefon. Când ajunge la adresă, tot prin telefon, poți debloca compartimentul de securitate pentru a-ți obține produsul. Tehnologiile Starship folosesc materiale ieftine și ușoare, ceea ce reprezintă un alt avantaj. Desigur, fiecare roboțel va fi echipat cu software de navigație și evitare de obstacole, și va fi autonom în 99% din cazuri. Va fi nevoie, totuși, de operatori umani, pentru a se asigura că totul decurge în deplină siguranță.
Evident, un alt aspect care ridică îngrijorare e securitatea roboților. „E mult mai greu decât ai crede să furi ceva de la unul dintre roboți. În primul rând, compartimentul cu produsul e, evident, încuiat. Nu e ușor să intri în robot, mai ales dacă nu ai instrumente speciale. În plus, robotul are nouă camere și e mereu conectat la internet. Are și GPS și există un operator care poate vorbi cu oamenii din jurul robotului prin intermediul difuzoarelor și microfonului”, a explicat Heinla, în legătură cu aceste temeri.
De asemenea, ar fi mai siguri decât dronele, pe care le dezvoltă companii precum Google, Amazon și Wal-Mart. Cei de la Starship Technologies cred că, totuși, vor fi probleme mari în ceea ce privește acceptarea socială. Oamenilor le-ar putea fi mai ușor să se obișnuiască cu niște roboți simpatici, tereștri și siguri, decât cu drone pe care nu știu să le controleze. Din păcate, roboții vor fi lansați în primăvara anului următor, dar se pare că doar în Londra și câteva orașe din Statele Unite.