Primul laptop open source foarte bun costă mai mult decât multe alternative obișnuite
Cu toate că în trecut ideea de laptop open source a fost asociată cu o configuraţie hardware destul de slabă, în 2015 vedem prima excepţie de la regulă.
Cum unii au o afinitate pentru Mac sau Windows, în acelaşi fel există internauţi care preferă aplicaţiile software open source complet gratuite. Acest trend poartă numele de FOSS (Free Open Source Software).
În principiu, au existat în permanenţă sisteme preinstalate cu programe Open Source. În practică însă, până de curând, acestea nu erau foarte sprintene. Până şi Richard Stallman, unul dintre cei mai importanţi promoteri ai acestui stil de viaţă, foloseşte pentru proiectul FOSS un ThinkPad cu o vechime de câţiva ani.
Excepţia de la regulă vine sub forma unui nou sistem intitulat Pursim Librem 15. Ilustrat în imaginea de mai sus, acest gadget portabil vine, în funcţie de buget, cu elemente hardware cum ar fi un Core i7 la 3,4 GHz sau un display 4K. Configuraţia de bază, la un preţ de 1.650 de dolari, va include doar 4GB RAM, un hard disk de 500GB, un DVD-ROM şi un display Full HD. Dacă trăiţi cu impresia că puteţi achiziţiona un PC sau Mac cu o configuraţie mai puternică la aceeaşi sumă, nu vă înşelaţi.
Partea cea mai atractivă parte a ecuaţiei este însă sistemul de operare open source, derivat din Trisquel GNU/Linux, completat de drivere open source şi un amalgam de aplicaţii, toate gratuite şi complet open source. Pentru a amplifica implementarea filosofiei din spatele produsului, se lucrează intens şi la implementarea unui BIOS open source.
Deşi proiectul a fost finanţat, puteţi în continuare să vă aruncaţi la o achizie pe Crowd Supply, având în vedere că veţi avea la uşă un laptop open source abia la începutul lunii aprilie 2015.