Playtest: Asus Zenbook UX305 – Laptop cum toate ar trebui să fie
În ianuarie 2008, Apple lansa Macbook Air și laptopul nu mai era un computer greoi pe care îl luai cu tine doar la nevoie. Totuși, Macbook Air era un laptop limitat, era doar o ambiție. Recent, am folosit noul Asus Zenbook UX305, un computer de luat după tine nu doar de luat ca „fiță”.
Cu Asus Zenbook UX305 avem deja un review, dar pentru versiunea cu procesor Intel Core M. După cum îi spune și titlul, procesorul nu-i un atu. Noua versiune face uitată această problemă și asta pentru că vine cu procesor mai bun.
Asus Zenbook UX305 este un Ultrabook, dacă vrei o caracterizare, sau este așa cum ar trebui să fie orice laptop: dotări foarte bune, conectivitate prin porturi asigurată prin cele mai populare (USB încă nu este unul inutil, cum crede Apple prin noul Macbook), ușor, căci cântărește puțin peste un kilogram, și suficient de subțire cât să-i faci loc printr-o geantă sau ghiozdan.
Ce trebuie să știi despre Asus Zenbook UX305
Asus Zenbook UX305 impresionează încă de la prima vedere, având o construcție simplă, fără elemente inutile, cu porturile așezate spre marginea mai groasă a sa și cu un finisaj mat al carcasei. Ecranul este de 13,3 inci, dar diferă rezoluția în funcție de prețul pe care ești dispus să-l plătești. Astfel, fie alegi un model mai ieftin, dar full HD, fie optezi pentru unul mai scump și primești rezoluție QuadHD.
[related]
Cel mai scump model costă aproximativ 5.500 de lei (mai mult sau mai puțin, căci acesta e prețul recomandat de producător) și îți oferă un procesor Intel Core i7 de ultimă generație, 8GB de memorie RAM, un spațiu de stocare pe SSD de 256GB și Windows 8.1 Professional.
Cum acest laptop vine cu Windows licențiat, atunci vei trece fără probleme și la Windows 10.
Vorbeam mai sus de conectivitate, iar aceasta este asigurată, desigur, prin WiFi și Bluetooth, dar și printr-un port USB 2.0, două USB 3.0 și unul HDMI, iar căștile au mufă dedicată. Carcasa este din metal, tastatura este foarte bună, iar ecranul este anti-glare, astfel că n-ar trebui să ai prea multe probleme cu lumina reflectată în el.
Asus VivoWatch, o brățară de fitness ceva mai „inteligentă”
Odată cu acest laptop, am primit și o brățară VivoWatch. A intrat și Asus în acest club al companiilor dedicate gadgeturilor purtabile, iar acest hibrid între un tracker de fitness și un smartwatch mai limitat oferă o oportunitate interesantă pentru viitor. Asta dacă nu alegi un ZenWatch, un ceas inteligent complet.
Cele mai mari plusuri ale Asus VivoWatch sunt ecranul monocrom, care îi permite autonomia de peste o săptămână, senzorul de pulsul și capacitatea de a te informa când primești un apel. Din nefericire, nu este ceas inteligent, deci nu primești alerte pentru SMS-uri, mailuri sau alte aplicații. De asemenea, vezi doar când primești un apel, nu și numele celui care te sună, dar este o chestiune de software pe care Asus ar putea-o îndrepta.
Că tot ziceam de fitness tracker, este așa ceva. Are un singur buton, îl ții apăsat și pornești o sesiune de alergat. La final, vezi ce-ai făcut. Îți monitorizează și pașii, vezi și dacă razele Soarelui sunt prea puternice pentru o sesiune de bronzat, iar datele sunt colectate în aplicația de pe telefon unde îți poți face un profil. Este util celor care vor astfel de gadgeturi purtabile, iar autonomia este un mare plus față de altele.
Cureau însă este din plastic și creează un ușor disconfort când e cald afară. Mi-ar plăcea și una din material textil, ar fi și mai comodă în unele situații de folosire. Totuși, VivoWatch este rezistent la apă, în caz că îți place atât de mult, încât îl iei și la duș cu tine.
Ce primești și ce nu primești cu Asus Zenbook UX305
Asus Zenbook UX305 nu are placă video dedicată, astfel că procesarea video sau foto pe el poate fi realizată la un nivel ceva mai moderat. Asemenea și gamingul cu cele mai noi titluri ale momentului. Voi fi însă serios și nu-l voi judeca după aceste categorii de utilizare. Totuși, încă are un minus și aici e vina Asus, una încă necorectată: touchpad-ul.
Este mult mai bun decât pe alte laptopuri, are o aderență mai bună și o precizie mai mare, dar încă nu este la același nivel (dacă peste nu se poate) cu altele. Sunt puține companii, Apple în primul rând, care au reușit să creeze un touchpad bun. Pas cu pas însă s-ar putea ca mai curând să vedem ecran tactil pe toate laptopurile decât un touchpad bun.
Pentru mine acest laptop nu este ca un PC „tunat” pe care îl folosesc pentru gaming cu setările la maximum. Dar este acel computer despre care să spun că e portabil și fără să mă gândesc că face vreun compromis major pentru asta.
Videoclipul și fotografiile au fost realizate la Ceainăria Griffin Tea.