Pinguini furați, artefacte stricate și multe alte moduri prin care turiștii distrug ce-i înconjoară

Pinguini furați, artefacte stricate și multe alte moduri prin care turiștii distrug ce-i înconjoară

Duminică am sărbătorit ziua mondială a turismului, adică schimburile culturale, stimulii economici și noile perspective căpătate după descoperirea unei noi destinații. Dar turismul înseamnă mai mult de atât. În fiecare zi au loc incidente care conferă o reputație proastă termenului de „turist”, de la distrugerea artefactelor, la rănirea animalelor și deranjarea liniștii publice.

Multe artefacte au supraviețuit trecerii a sute de ani peste acestea, dacă nu mii, și au ajuns în muzee în condiții foarte bune. Un turist are nevoie de doar câteva minute pentru a distruge o bucată de istorie. În ultimii ani, unui turist i-a venit ideea strălucită să măsoare degetul unei statui vechi de 600 de ani și a reușit să-l rupă, alți doi au distrus o statuie antică urcându-se pe ea pentru a face un selfie, iar un alt turist a decis să desprindă un mic „suvenir” dintr-o statuie de pe Insula Paștelui. Acestea sunt câteva exemple din sutele de cazuri care se întâmplă zilnic după ușile muzeelor din întreaga lume.

Un alt obicei dăunător al turiștilor este reprezentat de dorința arzătoare de a-și scrie numele pe toate zidurile. Probabil că nu au auzit de vorba „numele proștilor pe toate gardurile”. Astfel, mai mulți călători dactilografi s-au decis să-și lase inițialele pe templele antice din Egipt, pe zidurile Colosseumului din Italia și chiar pe buncărele de la Auschwitz. Aceste semnături sunt completate și de lacăte prin care oamenii consideră că își arată dragostea pe care le-o poartă partenerilor, așa cum putem vedea pe multe poduri din Paris, unde au fost agățate lacăte inscripționate cu inițialele cuplului.

Nu este o surpriză că mulți oameni preferă să bea ceva mai mult atunci când se află în vacanță, dar unii turiști duc lucrurile prea departe. Conform Mashable, doi turiști britanici care se aflau în vacanță în Australia, s-au furișat în acvariul Sea World, în timp ce se aflau în stare de ebrietate, ca să înoate cu delfinii. Mai mult de atât, a doua zi s-au trezit și au realizat că au furat un pinguin.

Acesta nu este singurul furt bizar efectuat de turiști. În Bordoeaux, Franța, cinci tineri au dat peste un circ și s-au hotărât să fure o lamă, pe care au luat-o cu ei în tramvai, până când aceștia au fost dați jos și animalul a devenit senzație pe internet.

Cu toate astea, de ziua mondială a turismului ar trebui să ne amintim de lucrurile pozitive și să ne concentrăm asupra experiențele aduse de fiecare călătorie, așa cum ne-a învățat turistul care a vizitat fiecare țară de pe Pământ și care a declarat că România se află în topul preferințelor sale.

Citește și: