Patru motive pentru care ar trebui să îți calibrezi monitorul
Când ne cumpărăm un monitor nou, full HD, cu dotări și specificații care de care mai impresionante, credem că este suficient să îl conectăm la calculator și să folosim setările sale implicite pentru a beneficia de cea mai bună și mai naturală imagine.
Din păcate lucrurile nu stau așa. Pentru a avea cea mai bună imagine posibilă, este nevoie să ne calibrăm monitorul, indiferent de cât de performant este și mult prea puțini utilizatori sunt conștienți de asta. Iată patru motive pentru care merită să îți calibrezi monitorul, chiar acum:
1. Luminozitatea potrivită mediului tău = mai puține probleme de vedere
Orice monitor vine cu anumite setări implicite pentru luminozitate, setări care nu sunt neapărat potrivite locului în care ai calculatorul. Dacă folosești setările implicite, luminozitatea poate fi prea mare ori prea scăzută, ceea ce, pe termen lung, îți poate provoca probleme de vedere. Calibrarea monitorului va rezulta mereu în nivelul de luminozitate potrivit mediului în care te afli și o experiență de utilizare mai plăcută și mai sănătoasă pentru ochii tăi.
2. Un nivel gamma bun = culori mai puțin distorsionate
Nivelul gamma definește relația matematică dintre valorile de culoare roșu, verde și albastru, care sunt trimise către ecran și cantitatea de lumină emisă de la acestea. Calibrarea va regla nivelul gamma astfel încât ceea ce vezi pe ecran să arate cât mai natural pentru ochiul uman. Dacă nivelul gamma nu este reglat corect, imaginea va fi ușor distorsionată, mai ales la marginile culorilor.
3. Balanța de culori = intensitatea corectă a culorilor
Balanța culorilor este modul în care diferite intensități de culoare sunt afișate pe ecran. Dacă balanța culorilor nu este corectă, ecranul pare să aibă prea mult sau prea puțin dintr-o anumită culoare. Culorile neutre au cel mai mult de suferit atunci când balanța nu este reglată corect. De exemplu, albul sau griul pot fi afișate drept roz pe un ecran necalibrat. Calibrarea monitorului tău va elimina aceste probleme, astfel încât culorile neutre să fie afișate corect, în funcție de locul în care te afli și cantitatea de lumină disponibilă în jurul tău.
4. Nivelul de contrast potrivit = imagini mai realiste
Într-o formă mult simplificată, rata de contrast este diferența dintre cea mai luminoasă imagine afișată de un monitor și cea mai întunecată. Când contrastul nu este reglat corect, culorile întunecate au cel mai mult de suferit. De exemplu, negrul nu va fi un negru clar și întunecat ci mai degrabă un gri supra-luminat. Drept urmare, când contrastul nu este reglat corect, imaginea de pe ecran nu va avea niciodată culori naturale și aspectul său va fi de departe de ceea ce este în realitate.
Cum îți calibrezi monitorul?
Din fericire, Windows ne oferă uneltele necesare pentru calibrarea oricărui monitor conectat la calculator. Pentru a afla cum se face această calibrare, citiți acest ghid pas cu pas, publicat de echipa Digital Citizen: Cum calibrezi un monitor în Windows.