Ochii decid dacă supraviețuiești sau nu în sălbăticie

, 09 Aug, 11:29


Holbatul în ochii unui animal sălbatic ar putea fi o invitație deschisă de a fi transformat în masa de prânz. Totuși, un nou studiu arată că forma pupilei decide dacă ești sau nu în siguranță.

O echipă de cercetători de la UC Berkeley a descoperit că cel mai puternic indicator al sorții unui animal este forma pupilei. Martin Banks, profesor de optometrie, a colaborat cu Universitatea Durham din Marea Britanie pentru a investiga cum influențează pupilele obiceiurile alimentare și nu numai.

De exemplu, speciile cu pupile circulare sunt cele care vânează prada, iar cele cu pupile eliptice au tendința de a o lua prin surprindere. Cele cu pupile alungite orizontal sunt mai degrabă erbivore.

Se pare că speciile cu pupile orizontale au un câmp vizual mai larg, acestea fiind mai bine aliniate raportat la pământ. Acest lucru indică o percepere a luminii ceva mai eficientă, reducând-o pe cea orbitoare, care vine de deasupra, dar amplificând-o pe cea de la nivelul ochilor.

Animalele prădătoare cu pupile verticale beneficiază de maximizarea eficienței în ceea ce privește perceperea distanței. Pisicile domestice au pupile verticale, dar leii și tigrii nu. Echipa de cercetători spune că, probabil, avantajul e mai mare pentru pisicile mici, care se află mai aproape de pământ.

 

 

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail