Ne aflăm în pragul unei extincţii în masă şi e doar vina noastră
Faptul că avem multe animale pe cale de dispariţie nu este tocmai o noutate, dar se pare că lucrurile sunt mult mai grave decât am fi putut intui.
Primele forme de viaţă de pe planeta noastră au apărut acum cel puţin 3.5 miliarde de ani. De atunci, vieţuitoarele de pe Pământ au trecut prin cel puţin cinci extincţii în masă, evenimente care au dus la dispariţia celor mai multe dintre speciile existente, dar şi zeci de alte catastrofe de o mai mică amploare. Dispariţia dinozaurilor a fost ultima de o asemenea anvergură.
În ultimul secol, speciile de vertebrate au murit de 114 ori mai repede decât ar fi făcut-o fără activitate umană. Un nou studiu arată că numărul speciilor care au ajuns la extincţie ar fi dispărut în 11.400 de ani în condiţii normale, fără activitate umană implicată. De asemenea, se pare că Pământul intră în a şasea extincţie în masă din istorie, scrie Live Science.
Cauzele principale sunt poluarea, distrugerea habitatelor naturale, apariţia specifiilor invazive şi creşterea emisiilor de carbon, care generează schimbarea climatelor şi creşterea acidităţii apelor. „Activitatea umană cauzează o extincţie masivă, fără precedent în istoria omenirii şi cu câteva precedente în istoria Terrei”, a explicat Gerardo Ceballos, cercetător şi profesor la Universitatea din Mexic.
Pentru a stabili cât de grave sunt lucrurile în prezent, Ceballos şi echipa de cercetători au calculat rata extincţiei în epoca modernă. S-au folosit atât de statistici din anii precedenţi, cât şi de date de la Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, o organizaţie preocupată de speciile în pericol. Aceasta le-a furnizat informaţii care datează din 1500. Cu ajutorul lor, cercetătorii au calculat două rate de extincţie: una conservatoare, bazată doar pe vertebratele dispărute şi una bazată atât pe cele dispărute, cât şi pe cele în pericol.
[related]
Doar nouă specii de vertebrate ar fi trebuit să dispară din 1900, ţinând cont de condiţiile mediului. În schimb, au dispărut 468 de specii, dintre care 69 de mamifere, 80 de păsări, 24 de reptile, 146 de amfibieni şi 158 de peşti. Aceste statistici indică faptul că intrăm în a şasea extincţie masivă, ultima datând de acum 65 de milioane de ani.
Fiecare specie are rolul său în ecosistem, iar o mare parte a biodiversităţii va fi pierdută, potrivit lui Ceballos. Chiar şi elefanţii, leii, gheparzii, rinocerii şi jaguarii sunt în pericol. Totuşi, cercetătorii cred că încă există speranţă, dar că totul depinde de acţiunile oamenilor şi de capacitatea de a crea o politică de mediu pentru siguranţa animalelor.
„Evitarea unei extincţii în masă va necesa eforturi rapide şi intense, nu numai pentru a conserva speciile deja ameninţate, ci şi pentru a anula presiunea pe cele care, teoretic, sunt în siguranţă”, au consemnat cercetătorii în studiul publicat în Science Advances. Efectul trebuie inversat, dar vor fi oamenii capabili de aşa ceva?