Natura, cel mai temut prădător: șase sute de mii de morți numai în ultimii douăzeci de ani
Conform unui nou raport al Oficiului Pentru Reducerea Riscului de Dezastre al Națiunilor Unite, se pare că 90% din toate dezastrele produse în ultimii douăzeci de ani au fost provocate de către natură.
Furtuni, secete, uragane, valuri de căldură și cutremure, toate acestea au însumat un total de 6.457 de fenomene naturale nefaste care au luat viața a 606.000 de oameni, și au afectat viața a altor 4 miliarde care au fost fie răniți, fie lăsați fără adăpost. La nivel economic, dezastrele au provocat pierderi însumate de 1.89 trilioane de dolari.
Dezastrele au fost extrase din Baza de Date Internațională a Dezastrelor, sau EM-DAT, ce înregistrează toate dezastrele din ultimele decenii. Catastrofele se împart în mai multe categorii: cele naturale, cele biologice, cele geologice și cele tehnologice. Cele naturale sunt inundațiile, furtunile și cutremurele, cele biologice sunt bolile, cele geologice sunt erupțiile de vulcani și cutremurele, iar cele tehnologice sunt provocate de prăbușirea unor cladiri sau cedarea unor infrastructuri.
Războaiele și tragediile provocate de om nu sunt luate în calcul. Cele mai comune catastrofe naturale, aparent, sunt inundațiile. Acestea sunt aproape jumate din numărul dezastrelor naturale prezente în ultimii douăzeci de ani. Chiar și așa, inundațiile nu sunt cele mai mortale catastrofe naturale. Acest premiu macabru este oferit furtunilor tropicale care din 1995 încoace au omorât nu mai puțin de 242.000 de oameni. Pe locul doi în acest top sunt vaurile de căldură ce au început să afecteze în special Europa ultimilor decenii, luând viața a nu mai puțin de 148.000 de oameni care nu sunt obișnuiți cu asemenea temperaturi.
Experții Oficiului Pentru Reducerea Riscului de Dezastre consideră că numărul tragediilor va crește considerabil odată cu accentuarea încălzirii globale, așa că va trebui să ne pregătim în viitor de un grad și mai mare de risc din partea Naturii.