NASA va folosi sclipici pentru a capta imagini din spațiu [VIDEO]

NASA va folosi sclipici pentru a capta imagini din spațiu [VIDEO]
16:21 18.04.2015

În sfârșit, sclipiciul nu mai este folosit doar ca element decorativ. NASA intenționează să îl folosească pentru imaginile din spațiul pe care îl explorează încă din anii ’60.

Oglinzile uriașe pe care agenția le folosește în prezent pentru telescoapele sale sunt foarte scumpe și dificil de construit, iar dimensiunile lor îngreunează lansarea în spațiu. Un material similar sclipiciului ar putea reduce aceste costuri considerabil. Telescoapele construite cu ajutorul acestui material ar putea face aceleași fotografii de calitate.

„Este un fel de nor care funcționează ca o oglindă”, a explicat Marco Quadrelli de la Laboratorul de Propulsie prin Jet al NASA.

Proiectul se numește Orbiting Rainbows. Sistemul său folosește raze laser pentru a manipula norul format din particule care sclipesc, captându-le cu ajutorul energiei. Într-un final, particulele se aliniază în aceeași direcție, transformând norul din sclipici într-o suprafață reflectorizantă, notează The Independent.

Captând sclipiciul odată ce acesta ajunge în spațiu, oamenii de știință ar putea trimite telescoape în orbita Pământului mult mai ușor. Singurul inconvenient ar fi faptul că norul de sclipici nu are aceeași textură cu cea a oglinzii, așadar imaginile ar fi mai pline de ”zgomot”. Prin urmare, cercetătorii lucrează în prezent la o tehnologie care să îndepărteze zgomotul cauzat de faptul că imaginea este compusă cu ajutorul mai multor oglinzi mici.

Cei de la NASA intenționează să trimită în curând un telescop de dimensiunile unui dop pentru a-i testa utilitatea. Se pare că aceștia sunt din ce în ce mai îndrăzneți cu experimentele pe care le întreprind. Unul dintre cele mai recente implică aducerea unui asteroid aproape de Pământ pentru a fi studiat.

Etichete:
loading...