Planul nebun al NASA, mai aproape de realitate: Cum vrea să aducă asteroizi lângă Pământ

Planul nebun al NASA, mai aproape de realitate: Cum vrea să aducă asteroizi lângă Pământ

NASA a descris ultimele îmbunătățiri aduse planului de a captura un asteroid și de a-l aduce suficient de aproape de Pământ pentru a fi studiat.

Odată ce asteroidul este adus pe orbita satelitului Pământului, o sondă robotică va smulge o bucată de rocă de pe suprafața lui, pentru ca cercetătorii să poată testa abilitatea de a redirecționa roci similare, în cazul în care acestea ar amenința Terra. Misiunea este concentrată pe dezvoltarea tehnologică și pe impactul pe care aceasta îl va avea asupra cercetărilor spațiale. Odată ce asteroidul este plasat pe orbita Lunii, un echipaj într-o capsulă Orion se va deplasa acolo pentru studii amănunțite și pentru a lua aceste mostre.

La momentul actual, există trei asteroizi “în meniu”: Itokawa, Bennu și 2008 EV5. În toate cazurile, orbita și compoziția sunt deja bine cunoscute, ceea ce diminuează considerabil riscurile. O sondă robotică va fi trimisă în 2020 la un “rendez-vous” cu asteroidul, testând abilitatea interacțiunilor sale gravitaționale de a altera orbita corpului ceresc. După ce va colecta bucata de rocă, se va examina felul în care dezechilibrarea masei va influența orbita asteroidului, informează ArsTechnica.

Misiunea va veni în susținerea potențialelor excursii pe Marte, potrivit NASA. Manipularea orbitei asteroidului va ajuta NASA să dezvolte opțiuni de a modifica traiectoria unui asteroid care ar putea lovi Pământul. Nu este încă foarte clar dacă toate acestea se vor întâmpla cu adevărat. Acest demers ar fi în acord cu eforturile lui Ted Cruz de a îndepărta NASA de la studiile terestre și de a-i orienta cercetările pe explorarea spațială.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: