23 aug. 2015 | 11:29

Modelul tău pentru deblocarea telefonului e la fel de prost ca parola ta de la email

ACTUALITATE
Modelul tău pentru deblocarea telefonului e la fel de prost ca parola ta de la email

Majoritatea persoanelor folosesc parole foarte slabe, iar asta nu e niciun secret. Totuși, un studiu a arătat că nici modelele de deblocare folosite pe telefoanele Android nu sunt gândite mai bine decât parolele de genul ”123456789”.

Pe măsură ce telefoanele noastre au devenit principalele gadgeturi pe care le folosim în viața de zi cu zi, se pune din ce în ce mai mult problema securității.

La urma urmei, vorbim despre dispozitive pe care stocăm emailuri personale și de serviciu, pe care ne-am legat toate conturile de la toate rețelele sociale și pe care avem fotografii și clipuri, bucăți din intimitatea noastră.

În plus, vorbim despre dispozitive de mici dimensiuni care pot fi ușor pierdute sau furate, așa că toate acele date sensibile pot ajunge ușor pe mâinile unor persoane nu foarte bine intenționate.

De aceea este recomandată folosirea unui cod de deblocare sau a unui model de deblocare. Totuși, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Norvegiană de Știință au analizat 4.000 de modele și au descoperit că 77% dintre ele încep din colțuri, iar 44% încep din colțul din stânga sus. ”Când vorbim despre modelele de deblocare, observăm aceleași aspecte ca în cazul codurlor PIN sau a parolelor alfanumerice”, a declarat Marte Loge, studenta care și-a bazat teza de masterat pe acest studiu.

Analiza a mai detaliat și faptul că tiparele sunt realizate din cel mult patru legături, cele mai sigure, de opt, fiind foarte puțin folosite. Îngrijorător este faptul că 10% dintre modele formează litere (precum C, M, N) și, de cele mai multe or, acele litere sunt inițialele posesorilor, ale copiilor sau ale partenerilor.

Pentru un model de deblocare cât mai sigur, este important să folosești cât mai multe legături, să nu începi din colțuri și să încerci să incorporezi mișcări pe diagonale. Pentru un plus de securitate, poți închide vizibilitatea tiparelor și, în cele din urmă, să ștergi ecranul pentru că urmele degetelor te pot da de gol.

Totuși, cel mai ușor ar fi să investiți într-un smartphone cu senzor de amprentă.