Microsoft pierde bani lunar, dar Windows 10 ar fi salvarea

Microsoft pierde bani lunar, dar Windows 10 ar fi salvarea
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
06:22 22.07.2015

În cadrul conferinţei pentru anunţarea rezultatelor financiare pe ultimul trimestru, ni s-a confirmat că Microsoft funcţionează în pierdere.

Dacă nu aveţi o fascinaţie pentru cifre, merită să rămâneţi cu un singur lucru. Cei de la Bloomberg ne-au confirmat că ultimul trimestru fiscal a fost cel mai dezastruos din istoria companiei la capitolul pierderi financiare. Din 22,2 miliarde de dolari încasări, gigantul din Redmond, sub conducerea lui Satya Nadella, a înregistrat pierderi nete de 3,2 miliarde de dolari.

Este adevărat că aceasta este o perioadă de tranziţie pentru Microsoft sub noul CEO, dar se pare că cea mai mare parte a problemei ţine de achiziţia Nokia, care nu s-a încheiat încă. Doar în ultimele trei luni, acel gest de inconştienţă al lui Steve Ballmer s-a reflectat în concedierea a peste 7.800 de angajaţi şi plata a 7,5 miliarde de dolari pentru finalizarea cumpărării.

Degeaba a vândut Microsoft 8,4 milioane de telefoane Lumia în ultimul trimestru, în comparaţie cu 5,8 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut. În contextul în care cea mai mare parte dintre ele au fost aparate ieftine, încasările din acest segment au scăzut cu 38% până la 748 de milioane de dolari. Divizia responsabilă de sisteme de operare, care se pregăteşte de lansarea Windows 10 a înregistrat o scădere a încasărilor de 22 de procente.

Au existat totuşi şi veşti bune menţionate de Satya Nadella în conferinţa pentru anunţarea veniturilor pe ultimele trei luni ale Microsoft. Compania care şi-a început activitatea în domeniul software, a vândut mult mai bine hardware. Vânzările de tablete Surface au crescut până la 888 de milioane de dolari, iar numărul consolelor Xbox 360 şi Xbox One vândute a crescut de la 1,1 milioane de unităţi până la 1,4 milioane – o creştere de 27 de procente. La capitolul stocare cloud, încasările au crescut cu 88%, în timp ce Bing, deşi o duce mult mai bine cu o cotă de piaţă de 20,3 procente, abia în trimestrul viitor va reuşi să devină o componentă profitabilă a gigantului american.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI