29 iul. 2015 | 11:36

Marile noutăți din Windows 10: Microsoft lansează în 190 de țări

FEATURE
Marile noutăți din Windows 10: Microsoft lansează în 190 de țări

În ultimele luni s-a vorbit mult de Windows 10, dar acum se face, în sfârșit, trecerea către noua versiune. Alături de schimbări la nivelul interfeței vor fi incluse în versiunea finală aplicații precum Cortana, browser-ul Microsoft Edge, Xbox App și noul pachet Office.

Pentru Windows 10, Microsoft anunță că utilizatorii din 190 de țări au acces la noul sistem de operare ca upgrade gratuit sau preinstalat pe noile PC-uri şi tablete. Cei care vor alege noua versiune, vor avea acces la asistentul personal Cortana, care concurează cu Siri de al Apple, vor naviga pe Internet folosind Edge, în loc de Internet Explorer, deși acesta încă există preinstalat, iar experiența va fi similară între mai multe tipuri de dispozitive, de la telefon la computere cu Raspberry Pi.

“Încă de la început, Windows 10 a fost conceput cu ajutorul feedback-ului primit de la peste 5 milioane de fani, livrat ca serviciu şi oferit ca upgrade gratuit”, a declarat Terry Myerson, Executive Vice President, Windows and Devices Group Microsoft Corp. „Windows 10 a fost dezvoltat conform viziunii noastre de a avea o experiență de operare mai personală, mai naturală, mai mobilă şi mai sigură”, a adăugat acesta.

Microsoft Windows 10 support 2025

Windows 10 este lăudat ca fiind „cel mai bun Windows”

Windows 10 este rapid şi familiar, readucând meniul Start şi în acesta funcțiile Live Tiles prin care oferă actualizări constante pentru informațiile care contează cel mai mult. Totodată, Microsoft susține că Windows 10 este cel mai sigur sistem de operare Windows de până acum, atât prin intermediul optimizărilor aduse Windows Defender şi SmartScreen care asigură protecție împotriva virușilor, malware şi phishing, cât şi prin inovații precum Windows Hello, un mijloc de autentificare rapid, sigur şi care nu solicită o parolă.

Mai mult, Windows 10 are integrate funcționalități de recunoaștere vocală, tactilă sau a instrumentelor de tip stylus, pentru o interacțiune mai naturală cu dispozitivul. Este conceput pentru o integrare bună cu Office şi Skype și permite o trecere ușoară de la o aplicație la alta, precum și o mai bună organizare prin funcțiile Snap şi Task View.

Windows 10 si Cortana

Noutățile semnificative din Windows 10

Cortana, asistentul personal digital al Microsoft, te ajută să găsești rapid informațiile necesare la momentul potrivit. Totuși, dacă vrei să folosești această aplicație în limba română, nu este disponibilă. Va trebui să interacționezi în engleză sau alte limbi suportate.

Noul browser Microsoft Edge permite utilizatorilor să navigheze, să citească şi să marcheze informațiile rapid, precum şi să partajeze informații pe Internet. De asemenea, aceasta va înlocui Internet Explorer și se dorește un rival foarte bun pentru Chrome.

Microsoft Edge Windows 10 Internet Explorer

Aplicația integrată Xbox aduce experiența Xbox pe dispozitivele Windows 10, de la prieteni, jocuri şi victorii. Similară acestei aplicații, Microsoft Phone Companion le permite telefoanelor iPhone, Android sau Windows să comunice fără probleme cu dispozitivele Windows 10.

Continuum optimizează aplicațiile şi experiențele între modurile touch şi desktop, însemnând că îți poți conecta telefonul cu Windows 10 la un monitor și astfel ai deja un PC. Desigur, performanțele vor fi în acord cu ce hardware are smartphone-ul în cauză.

Alături de aceste noutăți, Microsoft mai include aplicații native precum Photos, Maps, Groove. Cu OneDrive, fișierele pot fi partajate şi actualizate mai ușor pe orice dispozitiv. În plus, noile aplicații Office Mobile pentru tabletele Windows 10 sunt disponibile astăzi în Windows Store. Construite pentru scenarii de lucru on-the-go, aplicațiile Word, Excel şi PowerPoint oferă o experiență uniformă, touch-first, pentru tablete de dimensiuni mici. OneNote este preinstalată în Windows 10 și este o alternativă decentă la Evernote sau Google Keep. Lansarea aplicațiilor Office pentru desktop (Office 2016) este programată pentru următoarea perioadă.

Microsoft promite actualizare rapidă

Trecerea la Windows 10 este un proces simplu pentru cei care utilizează Windows 7 sau Windows 8.1 pentru PC sau tabletă în variantă licențiată. Începând de astăzi, utilizatorii care şi-au rezervat upgrade-ul la Windows 10 vor fi notificați în momentul în care noul sistem de operare este pregătit pentru instalare pe dispozitivele lor. Pentru clienții business, Windows 10 este disponibil în acest moment pentru a fi partajat în mediile lor de lucru, iar începând cu 1 august, organizațiile care dețin licențe de volum pot începe migrarea la Windows 10 Enterprise şi Windows 10 Education.

În retail, începând de astăzi, sunt disponibile programe de upgrade gratuite, iar Windows 10 va fi accesibil la scară largă în magazine de la jumătatea lunii august şi până în septembrie în întreaga lume. Dispozitivele care rulează sistemul de operare Windows 10 vor fi disponibile în anumite magazine pe 29 iulie, la care se vor adăuga altele în săptămânile şi lunile viitoare.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele