09 nov. 2015 | 09:31

Kenbak-1, primul computer personal, se vinde la licitație

ACTUALITATE
Kenbak-1, primul computer personal, se vinde la licitație

Amatorii de istorie din domeniul computerelor personale vor putea investi în următoarea perioadă în primul computer personal, Kenbak-1.

Este destul de greu de știut care este primul computer personal, având în vedere că în diverse colțuri ale lumii s-a lucrat simultan la un astfel de aparat. Unii spun că Datapoint 2200 se poate mândri cu acest titlu, cei mai mulți asociază această performanță cu Altair 8800, deși acesta s-a lansat foarte târziu. Altair a fost însă un pic mai ieftin decât creațiile precedente, motiv pentru care a fost și mult mai popular.

Un grup semnificativ de cunoscători sunt însă de părere că un sistem intitulat Kenbak-1 Digital Computer este primul PC disponibil comercial. În același timp, acesta este și una dintre singurele astfel de relicve ce se mai poate achiziționa în 2015, în cadrul unei licitații organizate de nemții de la Breker în câteva zile.

Kenbak-1 a fost comercializat inițiat în 1971 pentru prețul de 750 de dolari și a fost creat de John Blankenbaker, cu mult timp înainte de Altair 8800. El a sperat că va da lovitura cu respectivul sistem dacă va reuși să-l introducă în instituțiile de învățământ ca o metodă pentru introduce oamenii în domeniul programării pe computer. Nu avea nici un microprocesor, iar memoria RAM era limitată la 256 bytes. În total au fost create 50 de astfel de unități și, deși s-au vândut multe astfel de modele în ultimii ani, cel mai recent dintre ele s-a comercializat cu 31.000 de dolari. Cum ziceam și în introducere, aceasta este o piese istorică, iar faptul că reușește să și funcționeze după atâta timp este și mai spectaculos. Dacă vă depășește însă bugetul pentru următorul vostru PC, clipul de mai sus ar trebui să vă ajute să înțelegeți mai bine cum funcționează.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele