Acești români vor să conecteze lumea la Internet, folosind ideea serviciului dial-up

Acești români vor să conecteze lumea la Internet, folosind ideea serviciului dial-up

Dacă ai prins Internetul înainte de conexiunile rapide, atunci ai prins și ceea ce se numea dial-up. Aceeași idee, acum aplicată telefoniei mobilă, este folosită de un startup din Cluj care vrea să conecteze la Internet aproape patru miliarde de oameni.

Fraţii Vlad şi Radu Iuhas, împreună cu Sebastian Presecan, au dezvoltat la Cluj o tehnologie prin care utilizatorii pot intra pe Internet de pe telefon, dar fără să aibă nevoie de o conexiune de date. Sub numele Pangea Communications, ei și-au promovat ideea la o conferință din SUA dedicată startup-urilor.

Platforma Pangea transformă semnalul de date în semnal de voce, iar printr-un apel clasic utilizatorii pot intra pe Facebook sau alte site-uri. Acesta poate fi înțeles drept un dial-up pentru telefoanele mobile, spre deosebire de cel clasic, care îți aducea Internet prin firul telefonului fix.

Pangea Communications este într-o piață în care Facebook și Google vor deja să se afirme, oferind acces țărilor sărace din Africa, scrie Vlad Andriescu pentru Adevărul. Proiectul Loon de la Google sau dronele Facebook sunt ideile giganților, iar Facebook are deja inițiativa Internet.org.

În cazul Pangea, utilizatorii îşi instalează aplicaţia (sau va fi preinstalată de operatorii din Africa) și prin aceasta ajung online. Aplicația creează un proxy prin care trece internetul, adică o conexiune separată de cea obişnuită. În momentul în care ai accesa o pagină de Facebook sau orice link, ai aștepta 10-15 secunde și ai primi un apel din aplicaţie. Acel apel rămâne deschis atât timp cât ești pe Internet.

Întreaga poveste a clujenilor este pe Adevărul.

 

Citește și: