27 ian. 2015 | 09:17

Facebook și Instagram au picat. Compania neagă atacul și spune că e vina sa

ACTUALITATE
Facebook și Instagram au picat. Compania neagă atacul și spune că e vina sa

Facebook a picat în această dimineață pentru utilizatorii din mai multe țări timp de o oră. Cei care au conturi și pe Twitter au reînviat hashtag-ul „#facebookdown“ sub care sunt adunate de fiecare dată plângerile pe această temă.

Facebook a picat pentru multe persoane din Europa, Asia și SUA în această dimineață, 27 ianuarie, iar primele informații pe această temă au fost comunicate pe Twitter.

De asemenea, sunt utilizatori care se plâng de probleme atât cu Facebook, cât și cu Instagram. Primele probleme cu Facebook au fost raportate imediat după ora 8, ora României. Situația rețelei sociale poate fi verificată și pe acest site. Rețeaua socială și-a revenit la ora 9.10.

Cum se întâmplă de câțiva ani deja, pe Twitter au început deja să circule glumele obișnuite atunci când pică Facebook. „Fără Facebook sau Instagram… Ascultă niște muzică și plângi până adormi“, a scris un utilizator pe această rețea socială. „Fără Facebook, oamenii colindă străzile cu ochi goi și fumează în gol. Eu voi supraviețui. Dacă pierdem Twitter, (…) totul e pierdut“, a comentat un alt utilizator această situație. „A, nu vă faceți griji, doar strânge toate datele și le analizăm“, a completat o altă persoană pe Twitter.

Un utilizator de pe Twitter remarcă și o ironie a acestei situații. Site-ul downrightnow.com, pe care poți verifica atunci când pică Facebook, a picat și el pentru că este pe primul loc în căutările Google, iar problemele Facebook sunt atât de răspândite, încât traficul prea mare a blocat site-ul. Facebook are peste 1,3 miliarde de utilizatori, iar recent a pornit inițiativa Internet.org în Africa, pentru a duce Internetul și implicit Facebook în țările sărace de acolo.

Instagram a comunicat pe Twitter că știe de probleme și încearcă să le rezolve. Această rețea socială, cumpărată de Facebook în 2012, are peste 300 de milioane de utilizatori și în această privință e mai de succes decât Twitter cu circa 280 de milioane de utilizatori. Și în caz că ți-ai amintit de altă rețea socială, da, Google+ este live, dar prea puțini oameni sunt interesați de aceasta.

Un atac DDoS global

Russia Today a informat pe Twitter că și Tinder a picat. Aceasta este o aplicație de online dating care se folosește de profilul de Facebook și de localizarea altor persoane din jurul tău pentru a te „cupla“. Totuși, în acest timp încă este disponibilă MySpace, dacă ești nostalgic.

Un grup de hackeri intitulat Lizard Squad îşi asumă responsabilitatea pentru aceste probleme. Totuși, la nivel global a existat un atac de tip DDoS masiv, care a afectat Facebook, Instagram sau Tinder și alte servicii.

Lizard Squad a fost în spatele atacului asupra site-ului Malaysia Airlines, dar şi asupra reţelei de gaming de la Sony, în decembrie, atunci când Kim Dotcom a spus că oferindu-le abonamente la Mega a salvat PSN. Principalele ţinte au fost SUA, Rusia, Taiwan şi Olanda. Originile atacului par a fi în Statele Unite, China şi Olanda, conform PCWorld.

În ciuda laudei Lizard Squad, Facebook și Instagram au comunicat că nu din cauza acestei grupări de hackeri au avut probleme. „(…) problema nu a fost cauzată de vreo parte terță, ci a fost de natură internă după ce am efectuat o modificare configurației sistemelor“, a precizat compania pentru The Verge. De asemenea, se poate ca problemele avute de Tinder să fi fost cauzate tot de Facebook, căci în Tinder te poți autentifica doar cu Facebook. Acum, toate aceste servicii sunt funcționale.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele