07 sept. 2015 | 13:22

Dispozitivul care poate „învia” inima unui om mort

ACTUALITATE
Dispozitivul care poate

În trecut, organele erau răcite înainte de a fi folosite pentru transplant. Pentru că tehnologia avansează, era de așteptat să se găsească alternative la metoda clasică.

Sistemul s-ar putea traduce simplu drept „inimă în cutie” și a fost creat de Transmedics. Acesta este constituit dintr-un recipient transportabil, care păstrează inima la temperatura și umiditatea potrivite, în timp ce o aprovizionează cu oxigen, sânge și nutrienții necesari. Aceștia sunt administrați printr-un tub conectat la inimă, care o ajută să continue să bată. Deocamdată, sistemul costă 250.000 de dolari, adică e prea scump pentru a fi distribuit deja spitalelor, potrivit Technology Review.

 

De asemenea, dispozitivul permite chirurgilor să ia inimi la la donatori care nu ar fi fost, în condiții normale, eligibili. Acum, numărul posibililor donatori nu mai e limitat la oamenii aflați în moarte cerebrală, dar cu corpuri sănătoase. Noua tehnologie poate reanima o inimă care a încetat să bată, chiar și într-un corp care a suferit o moarte circulatorie. Cu alte cuvinte, poate învia o inimă moartă.

Inima

Așadar, ar putea fi crescut numărul transplanturilor de inimă efectuate anual, acestea atingând un număr aproape constant de 2.400 în ultimii 20 de ani. Korkut Ugyun, un chirurg de la Spitalul General Massachusetts, crede că într-o zi vom avea tehnologia necesară pentru a învia și alte organe aflate în moarte circulatorie. Până acum, au fost 15 în care sistemul dezvoltat de Transmedics s-a dovedit eficient.

 

Sistemul ar mai putea și să crească numărul de inimi care pot fi transportate, scăpând medicii de problema recipientelor necesare insuficiente. Un organ este răcit la 4°C pentru a încetini rata metabolică a țesuturilor și procesele degenerative. Plămânul, de exemplu, rezistă doar între trei și șase ore pe gheață, dar sistemul Transmedics ar putea să îi mențină și 24 de ore.

Echipa susține că a putut readuce la viață inimile chiar în timp ce se aflau în corpurile donatorilor morți. Sângele a început imediat să circule către organele vitale, înainte ca inima să fie îndepărtată. Desigur, această nouă tehnică ridică numeroase probleme etice, întrucât nu e ușor de stabilit dacă un om a cărui inimă poate fi înviată este cu adevărat decedat.