Acest site îți explică de ce ți se pare că timpul trece mai repede

Acest site îți explică de ce ți se pare că timpul trece mai repede

Un site îți explică de ce ai impresia după o anumită vârstă că timpul trece mai repede. Sau, după cum spune piesa „Time” de la Pink Floyd, and then one day you find ten years have got behind you, no one told you when to run, you missed the starting gun.

Percepția asupra timpului este accelerată pe măsură ce înaintăm în vârstă. Lucruri care păreau a necesita perioade lungi deodată trec cu o viteză cu care ne e foarte dificil să ținem pasul. Poate că încă nu știm cauzele precise ale acestui fenomen, dar un site interactiv creat de Maximilian Kiener încearcă să ne explice într-un mod simplu de ce lucrurile se întâmplă astfel.

timp.

„Ai observat vreodată că oamenii în vârstă menționează des că timpul trece foarte repede?”, te întreabă site-ul chiar în introducere. „Asta se întâmplă pentru că percepem timpul relativ raportat la absolutul cu care îl putem compara. Atunci când ai o lună de viață, o săptămână este un sfert din întreaga ta existență, iar spre sfârșitul primului an, devine doar a 50-a parte”.

Odată cu trecerea timpului, un an își pierde din ce în ce mai mult valoarea. Site-ul afișează o cronologie bazată pe teoria filosofului Paul Janet, care îți arată cât de mult îți trebuie să treci printr-un singur an, raportat la percepția asupra timpului ca întreg. Pe măsură ce înaintezi, vei observa că îți va lua din ce în ce mai puțin timp să derulezi un an. Recomandăm piesa celor de la Pink Floyd pe fundal, pentru o experiență chiar mai interesantă.

Citește și: