19 oct. 2015 | 17:50

Cum a ajuns Apple să plătească pagube de sute de milioane de dolari

ACTUALITATE
Cum a ajuns Apple să plătească pagube de sute de milioane de dolari

Cei de la Apple se pare că vor plăti pagube în valoare de 234 de milioane de dolari în urma încălcării unor patente ale Universității din Wisconsin.

În principiu, ne-am obișnuit ca în cazul proceselor legate de încălcarea de patente, cei de la Apple să se afle de partea câștigătorilor. Se pare însă că există și excepții de la regulă, iar cea mai recentă ar putea fi și cea mai usturătoare.

În urma unui proces finalizat zilele trecute, s-a ajuns la concluzia că Apple a încălcat un patent deținut de Universitatea din Wisconsin. Patentul respectiv face referire la un circuit predictor ce a fost integrat pentru prima oară în Apple A7, dar a continuat să fie folosit în SoC-urile proprietare Apple A8, Apple A8X și noile A9. Acestea din urmă sunt prezente în recent lansatele iPhone 6S și iPhone 6S Plus. Cei de la Apple au încercat în numeroase rânduri să clasifice respectivul patent ca fiind invalid și de uz general, dar judecătorul se pare că a fost de altă părere, deznodământul final favorizând oficialii universității americane.

Juriul a considerat în acest caz că Universitatea din Wisconsin ar trebui despăgubită cu nu mai puțin de 862 de milioane de dolari de către Apple pentru încălcare acelui patent. Judecătorul însă a considerat compensarea de aproape un miliard de dolari ca fiind absurdă, cei de la Reuters obținând informații cum că valoarea finală pe care compania lui Tim Cook ar urma să o plătească va fi de doar 234 milioane dolari. Dacă nu era evident, aceasta din urmă este o valoare semnificativ mai mică decât cea cerută de avocații universității și aproape un sfert din valoarea pe care jurații au clasificat-o ca fiind pagubă.

Pentru că nu se poate altfel, Apple deja a intentat un apel la respectiva decizie, sperând la la finalul întregii tevaturi să plătească și mai puțin decât atât. Există și posibilitatea ca întreaga sumă compensatorie să fie anulată la apel, dar vor mai trece câteva luni până când vom afla răspunsul final.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele