Computerul care ți-ar putea încălzi casa e real și caută finanțare pe Internet

Computerul care ți-ar putea încălzi casa e real și caută finanțare pe Internet

PC-urile poate că nu mai sunt de interes, pe lângă telefoane și tablete, dar Henry ar putea fi acela pe care să îl vrei în casă și asta pentru că nu e doar computer.

Toate procesoarele lansate în ultimii ani, implicit și laptopurile dotate cu acestea, au fost gândite să sporească puterea și să scadă consumul. Henry este un computer gândit să nu țină neapărat cont de asta, ci să fie construit un ecosistem în jurul său care să folosească energia termică produsă de acesta. Proiectul Exergy, după cum este prezentat de inițiatori, reprezintă un calculator destul de puternic, care să funcţioneze normal şi care să se încălzească foarte mult, dar nu peste o limită superioară.

Proiectul Exergy presupune că în locul unor sistem de răcire, care la rândul lor au nevoie de energie, căldura produsă va fi „investită“ în casă pentru a încălzi apa, spre exemplu, sau pentru a încălzi chiar o cameră. Computerul Henry, conform creatorilor, a fost dezvoltat pe parcursul a doi ani şi încălzirea acestuia a fost ideea principală, în contra direcției generale a pieței de a limita încălzirea echipamentelor.

Dacă într-o casă obișnuită poate Henry nu va fi o „centrală termică“ prea bună, dar ideea poate fi foarte bună pentru un data center de tipul celor deținute de Google, Microsoft sau Facebook. Serverele acelea produc o căldură foarte mare, iar aceasta dacă ar fi direcționată, ar putea încălzi mai multe locuințe. Facebook a experimentat chiar cu așezarea serverelor în mare pentru a le răci.

Henry e suficient pentru o casă destul de mare şi funcţionează drept computer obişnuit. Echipa Exergy are nevoie de 100.000 de dolari pentru acest proiect, conform țelului fixat pe Kickstarter, iar deocamdată au strâns aproape 18.000 de dolari și mai au 26 de zile la dispoziție. Dacă acest proiect se va materializa, poți avea un Henry în casă și să îl folosești. Spre deosebire de cele clasice, nu va sta pe birou, ci ținut într-un fluid care să profite de căldura produsă.

Conform planului creatorilor, viitoarea generaţie a lui Henry va putea conserva 95% din căldura primită. Mai mult, dacă ajung acum să strângă 500.000 de dolari, vor experimenta cu diverse fluide care să exploateze la maximum potențialul lui Henry. Cu banii primiți, vor angaja ingineri, vor cumpăra software și alte unelte care să-i ajute. Până atunci, Henry rămâne o idee parcă prea bună pentru a deveni realitate acum.

Citește și:
Etichete: