Visul vânătorilor de comori, împlinit: columbienii au găsit epava legendarului galion San Jose

Visul vânătorilor de comori, împlinit: columbienii au găsit epava legendarului galion San Jose

Juan Manuel Santos, președintele Columbiei, a anunțat descoperirea galionului San Jose, scufundat acum mai bine de trei secole.

Galionul s-a scufundat în anul 1708, în urma unei confruntări cu forțele navale britanice în bătălia de la Baru, în timpul Războiului Succesiunii Spaniole (1701-1712). Era principala navă a unei flote care transporta aur și argint din coloniile spaniole din America până în Spania, pentru regele Filip al V-lea.

Doar câțiva dintre cei 600 de membri ai echipajului de pe navă au reușit să se salveze în momentul naufragiului. Vânătorii de comori de pretutindeni căutau această epavă de zeci de ani. Au fost descoperite multe alte epave, dar miticul San Jose continua să rămână un mister. O echipă de cercetători columbieni și internaționali, printre care membri ai echipei care a găsit epava Titanicului în 1985, au studiat vânturile și curenții din Caraibe în 1708. Ei au studiat, de asemenea, arhivele coloniale spaniole și columbiene, în căutare de indicii, potrivit BBC.

Experții au confirmat în cele din urmă că San Jose a fost găsit la 27 noiembrie, într-un loc care nu stârnise bănuieli. Alte cinci alte epave au fost descoperite în timpul acestor explorări. Epava lui San Jose a fost găsită în apropiere de insulele Corales del Rosario, în largul Cartagenei. Nava a fost identificată datorită tunurilor sale de bronz unice, pe care erau gravați delfini, notează Agerpres.

În largul coastelor caraibiene ale Columbiei ar exista până la o mie de epave, dar numai șase dintre ele transportau lucruri valoroase, a declarat pentru AFP antropologul Fabian Sanabria, adăugând că cea mai mare și cea mai râvnită era cea de pe San Jose.

„Cantitatea și tipul de material nu lasă nici o îndoială cu privire la identitatea epavei”, a declarat Ernesto Montenegro, directorul Institutului columbian de Antropologie și Istorie. Această descoperire este „un eveniment fără precedent” pentru Columbia, a declarat primarul orașului Cartagena, Dionisio Velez.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI