Christopher Lee a murit, dar rămâne nemuritor ca Dracula [VIDEO]

Îl știm din filme precum Stăpânul inelelor, Dracula, Charlie și Fabrica de ciocolată. Deși a avut preponderent roluri negative, fanii l-au iubit pentru interpretările de excepție.

Celebrul actor britanic Christopher Lee a murit la Londra, la vârsta de 93 de ani. El a fost spitalizat cu probleme respiratorii şi ar fi murit duminică, 7 iunie, dar soţia sa nu a vrut să dezvăluie vestea până acum.

Cariera sa cinematografică numără peste 60 de ani. Christopher Lee a jucat de mai multe ori în tinerețe rolul contelui Dracula, în numeroase producții cinematografice inspirate de acest personaj, dar și-a dobândit celebritatea grație unor roluri precum cel al contelui Dooku din „Star Wars” și cel al maleficului Saruman din „Stăpânul inelelor”.

Christopher Lee nu a fost doar un actor. A fost și militar decorat, muzician și regizor. A fost decorat CBE al imperiului Britanic și a făcut parte dintr-o echipă specială de comando și din Royal Air Force în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Actorul a recunoscut că a fost agent secret alături de Ian Fleming, vărul său, în organizația The Ministry of Ungentlemanly Warfare.

Christopher Lee a murit, dar rămâne în urmă o legendă

Christopher Lee a fost unul dintre colaboratorii preferaţi ai lui Tim Burton, apărând în multe din filmele sale: „Sleepy Hollow”, „Mireasa Moartă” , „Charlie şi Fabrica de ciocolată”, „Umbre întunecate”. În 2007 a colaborat cu Burton pentru „Sweeney Todd”, interpretând spiritul uneia din victimele bărbierului diabolic, Gentleman Ghost. Alături de Anthony Head, a cântat „Balada lui Sweeney Todd”, care este reluată în Epilog. Cântecele au fost înregistrate, însă ulterior s-a renunţat la apariţia lor în film.

În 2009 apare în filmul lui Stephen Poliakoff, „Glorious 39”, alături de Julie Christie, Bill Nighy, Romola Garai şi David Tennant, apoi în filmul „Triage”, alături de Colin Farrel şi Paz Vega, şi în comedia „Boogie Woogie”, alături de Amanda Seyfried, Gillian Anderson, Stellan Skarsgard şi Joanna Lumley.

În 2010 a realizat vocea pentru Jabberwocky, în „Alice în Ţara Minunilor” al lui Tim Burton, apărând alături de Johnny Depp şi Helena Bohnam Carter. Lee a câştigat premiul „Spirit of Hammer”, care i-a fost decernat de Tony Iommi. A căştigat şi Premiul Steiger, în Germania, şi în 2011 a primit premiul BAFTA.

Lee a avut şi numeroase contribuţii la dublaje de filme, deoarece vorbeşte cursiv engleza, italiana, franceza, spaniola şi germana, şi are bune cunoştinţe de suedeză, rusă şi greacă. A realizat vocea lui Thor în dublajul în germană a filmului Valhalla, a Regerlui Haggard-atât versiunea în engleză cât şi cea în germană în adaptarea animaţiei „The Last Unicorn”, în 1982. În „Zece negri mititei”, după Agatha Christie (1965) a realizat vocea înregistrată a lui „U.N. Owen”.

Într-un interviu din 2013, Lee a vorbit despre dragostea față de actorie. „Filmele nu au fost niciodată o slujbă pentru mine, ci au fost viața mea. Am și alte interese în afară de actorie. Cânt și am scris cărți, de exemplu, dar actoria este cea care dă sens vieții mele”, a spus acesta. Christopher Lee a murit, dar în urma sa rămâne, pe lângă rolul din „Dracula”, celebrul Saruman și magia albă și neagră prin care a trecut în „Stăpânul inelelor”.

 

16:15 11.06.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video