Chimia „groazei”: ce se întâmplă cu creierul tău în pragul morții

Chimia groazei: ce se întâmplă cu creierul tău în pragul morții

Filmele de groază în care un psihopat urmărește victime inocente cu diverse instrumente letale, cu scopul de a le ucide violent, pot fi amuzante pentru unii. Asta pentru că sunt ficțiune. Dar te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla cu tine dacă ai fi pus într-o situație similară?

Chiar la timp pentru Halloween, video-ul de mai sus, realizat de Societatea Americană Chimică, explorează exact ce s-ar întâmpla în corpul unei persoane reale într-o cursă pe viață și pe moarte cu un sadic. Explorează latura chimică, astfel încât să înțelegi precis complexitatea stărilor pe care creierul tău le traversează în situații mai mult decât limită.

Frica se activează imediat, ea fiind catalizatorul pentru reacția absolut necesară (de obicei, fuga). Pe lângă faptul că alertează mintea și corpul despre situația delicată, e și un proces chimic care permite corpului să facă eforturi pentru a-și redobândi siguranța. Așadar, informația senzorială este transmisă către sistemul nervos central, direct la talamus, care funcționează precum un generator de energie. De acolo, ajunge la alte părți importante ale creierului. Cantități mari de adrenalină sunt, apoi, pompate în organism, iar glucoza este eliberată în sânge. Prin urmare, ar trebui să poți alerga mai repede decât de obicei.

Totuși, dacă nu ești suficient de rapid, e foarte posibil să te panichezi și să începi să țipi. Da, țipatul vine din instinct, iar atunci când sunetul ajunge la receptorii auditivi, ar trebui să te încurajeze să alergi mai repede sau să reacționezi potrivit în apărarea ta.

Acum, să ne imaginăm că nu te ajută nici asta, iar ucigașul te ajunge din urmă și își atinge scopul macabru. Când ești rănit, neuronii speciali, numiți nociceptori, trimit mesaje către creier. Acestea sunt, din nou, colectate de talamus, care încearcă să ofere instrucțiuni creierului să facă tot ce se poate pentru a opri durerea.

După moartea clinică, probabil că al tău creier va continua să funcționeze o perioadă. Potrivit unor studii recente, există activitate cerebrală similară momentelor în care ești conștient. Cu alte cuvinte, creierul tău continuă să trăiască până mori din punct de vedere biologic.

După moartea biologică, însă, nu știe nimeni ce se întâmplă cu exactitate, pentru că oamenii care ajung acolo au tendința de a nu se întoarce (sic!). Totuși, oamenii care au experimentat moartea clinică au povestit mai devreme anul acesta, într-o sesiune de întrebări incomode, ce au simțit. Pentru unii, moartea a fost ca un somn pur, perfect, neîntrerupt, fără vise. Dar pentru alții, a fost ceva mai intens și a implicat și luminița de la capătul tunelului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: