Cele mai utile lucruri pe care le poți face cu 3D Touch pe iPhone 6S

Cele mai utile lucruri pe care le poți face cu 3D Touch pe iPhone 6S

Printre puținele motive pentru care ați fi tentați să faceți upgrade la iPhone 6S se numără 3D Touch, un artificiu care vine la pachet cu multiple beneficii.

Încă de pe vremea lansării iPhone 3GS, cei de la Apple ne-au obișnuit să lanseze timp de doi ani noi modele de iPhone aproape identice din punct de vedere estetic. Au urmat iPhone 4 și 4S, iPhone 5 și 5S, iar acum, iPhone 6 și 6S. Asta nu înseamnă însă că nu au existat diferențe între fiecare dintre ele, cele mai semnificative fiind de performanță. Fără excepție, gigantul din Cupertino a schimbat procesorul folosit de telefoanele sale în fiecare an. Au mai existat și alte câteva detalii a căror utilitate a variat de la utilizator la utilizator. iPhone 5S, de exemplu, a introdus senzorul de amprentă Touch ID în spatele butonului Home.

Odată cu lansarea noilor iPhone 6S și iPhone 6S Plus, Apple a adus pe mobile tehnologia introdusă în urmă cu aproximativ un an în touchpad-urile de la MacBook-uri. Force Touch pe iPhone a fost însă redenumit 3D Touch. Această nouă tehnologie funcționează prin detectarea presiunii cu care apăsați pe ecran prin intermediul unui senzor capacitiv ascuns în spatele display-ului. În practică, aceeași apăsare funcționează similar cu click dreapta pe PC sau Mac, activând, în majoritatea cazurilor, un meniu contextual. Pentru că nu este vorba doar de ceva atât de simplu, m-am gândit că ar fi ideal un material în care să descriu toate beneficiile acestui sistem ce începe să fie implementat de către un număr din ce în ce mai mare de producători de telefoane, chiar și pe Android.

3d touch keyboard

Folosiți tastatura ca un touchpad prin 3D Touch

O funcție pe care s-ar putea să nu o observați niciodată din întâmplare, ține de navigarea mult mai facilă pe tastatură prin intermediul 3D Touch în toate aplicațiile în care puteți introduce text, pe web, în mesaje sau aplicații de notițe. E foarte util în momentul în care vreți să poziționați cu precizie cursorul într-un text, în loc să mișcați degetul peste textul scris, apăsați un pic mai tare oriunde pe tastatură. Literele vor dispărea instant și tastatura se va transforma într-un touchpad. Mișcând degetul fără să-l ridicați de pe noul touchpad mișcați cursorul cu precizie mai mare.3D touch ecran principal functii

Ajungeți rapid la diverse funcții in-app din ecranul principal

Intitulate generic Quick Actions, aceste funcții accesibile prin apăsarea un pic mai puternică pe icoana unor aplicații au fost întâi implementate în programele Apple incorporate în iOS. Între timp, foarte multe aplicații terțe au ajuns să-și actualizeze aplicațiile proprii pentru a profita de ele.

Din momentul în care ați apăsat un pic mai tare pe icoana unei aplicații, instant veți vedea un meniu similar cu cel de mai sus, deși variază foarte mult opțiunile oferite de la program la program. Pe aplicația de ceas, din acest meniu puteți crea rapid o alarmă sau pe Mesaje puteți sări direct la ecranul pentru redactarea unui mesaj nou. Aceeași apăsare pronunțată pe Safari poate genera rapid un tab nou sau vă poate duce la Lista de lectură. Dacă o aplicație nu suportă Quick Actions, telefonul va vibra scurt fără să se întâmple nimic altceva.

iphone 6s 3d touch multitasking

Multitasking mai rapid prin 3D Touch

Până la iPhone 6S, singura metodă pentru a vedea aplicațiile deschise implica un dublu click pe butonul Home al telefonului. Prin intermediul 3D Touch, dacă apăsați un pic mai tare pe marginea din stânga a ecranului, ajungeți la același ecran cu aplicațiile deschise recent. Printr-un swipe de la stânga la dreapta puteți naviga prin respectiva listă de program, iar un simplu tap pe una din ferestre v-o aduce în prim plan. În cazul în care apăsați un pic mai tare pe marginea din stânga și, fără să ridicați degetul de pe ecran, faceți un swipe rapid către dreapta, veți aduce în prim plan cea mai recentă aplicație deschisă.

3d touch desen senzor presiune

Desenați cu diverse grade de presiune cu 3D Touch

Aplicațiile care au fost actualizate pentru a suporta 3D Touch, inclusiv aplicația nativă de notițe, vă permit să desenați cu precizie mult mai mare. Practic, în funcție de puterea cu care apăsați pe ecran, o linie este mai accentuată sau mai puțin accentuată. Unele programe, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus, pot alterna între nuanțe ale aceleeași culori pe același principiu.

Momentan, printre aplicațiile care pot profita de desenarea cu 3D Touch se numără Evernote, Microsoft OneNote, Paper și nu numai. Pentru a desena în această manieră în aplicația nativă Notes, pe o notiță nouă sau una existentă, în partea de jos a ecranului atingeți iconița de desen din bara de jos, de forma unei linii hașurate și începeți să desenați. iPhone 6S peek and pop

Peek și Pop prin 3D Touch

Apple a mai gândit 3D Touch pentru a oferi utilizatorilor de iPhone 6S și 6S Plus un noi moduri de a interacționa cu aplicațiile lor favorite. Printre acestea se numără niște denumiri mai multe sau mai puțin sugestive, Peek (a arunca o privire) și Pop. Majoritatea aplicațiilor native din iOS au fost deja actualizate pentru a profita de asta, dar și dezvoltatorii terți încep să le implementeze.

Ideea este simplă, apăsați un pic mai tare pe un email, un mesaj sau o poză, și aceea se va mări într-o fereastră în mijlocul ecranului pentru a-i vedea mai bine conținutul, precum în captura de mai sus. Dacă din momentul în care aveți preview activ, apăsați și mai tare, mesajul, emailul sau fotografia cu pricina se vor deschide pe întregul ecran, în modul uzual. Aceasta din urmă poartă numele de Pop. Suplimentar, din modul preview, printr-un swipe în sus pe imaginea, mesajul sau emailul din fața ochilor, puteți accesa rapid câteva funcții utile. În cazul unui email, puteți scrie rapid un răspuns, îl puteți trimite mai departe, marca sau muta.

iPhone-6s-Live-Photos

Redați fotografiile Live și animați imaginea de fundal

O altă funcție interesantă, disponibilă doar utilizatorilor de iPhone 6S și iPhone 6S Plus, poartă denumirea de Live Photos și este o referință către abilitatea telefoanelor respective de a captura clipuri video de 3 secunde în loc de fotografii statice. Cum era de așteptat, funcția este opțională, dar trebuie să știți că, pentru a reda acele ,,clipuri” din galeria foto trebuie să apăsați un pic mai tare pe ele pentru a începe animația.

În plus, tot pe 6S și 6S Plus, puteți să puneți aceleași imagini animate ca imagini tapet care apar atunci când telefonul este blocat. Pentru a nu risipi însă bateria telefonului, din nou, animația efectivă nu va fi vizibilă decât dacă veți apăsa mai puternic pe ecranul blocat – lockscreen.

3d touch sensibilitate

Cât de sensibil este 3D Touch?

Cu toate că 3D Touch este o funcție activă implicit, dacă, din diverse motive, vă deranjează sau nu vă puteți obișnui cu ea, o puteți dezactiva complet din Settings / Configurări – General – Accesibilitate – 3D Touch. Tot de acolo puteți ajusta sensibilitatea, dacă vreți să răspundă un pic mai greu sau mai rapid la apăsare.

În altă ordine de idei, e greu de spus ce se va mai putea face cu 3D Touch. În practică, depinde doar de dezvoltatori să implementeze în diverse moduri această nouă metodă de a interacționa cu iPhone-ul vostru.

Citește și: