Ce poți face cu un smartphone – 10 lucruri inedite

Ce poți face cu un smartphone – 10 lucruri inedite

Smartphone-urile sunt dispozitive pe cât de mici, pe atât de complexe. Dacă ești la primul smartphone sau nu ai avut niciodată răbdare să îi găsești toate utilitățile, probabil că ești curios să afli ce poți face cu un smartphone.

Smartphone-urile au revoluționat ideea de telefon probabil mai mult decât au făcut-o telefoanele mobile. Puterea de procesare ale unor computere de acum câțiva ani este înghesuită într-o carcasă de dimensiuni mici pe care o avem tot timpul în buzunar.

Acesta dispozitive au conexiune la Internet, camere foto și fel de fel de senzori. Totuși, mulți dintre noi le folosim pentru apeluri, SMS-uri și Facebook. Totuși, ce poți face cu un smartphone?

Mai jos am încropit o listă cu 10 lucruri pe care le poți face cu smartphone-ul tău. Probabil că despre unele dintre ele știai, dar sperăm că unele te vor ajuta să-ți folosești mai deștept telefonul inteligent.

1. Ce poți face cu un smartphone? Verifică bateriile telecomenzii

Ochii noștri nu pot detecta lumina infraroșie, emisă de telecomenzi. Totuși, camerele digitale pot face asta, iar telefonul tău este dotat cu siguranță cu o astfel de cameră. Dacă telecomanda îți face problema poți afla dacă e stricată (ea, sau reciever-ul de infraroșii din televizor) sau dacă are nevoie de o altă baterie. Îndreaptă telecomanda către camera foto a telefonului și apasă orice buton. Dacă observi o lumină albă sau violet, înseamnă că telecomanda funcționează cum trebuie.

ce poti face cu un smartphone

2. Folosește telefonul ca pe o telecomandă

Această funcționalitate nu este disponibilă pe toate smartphone-urile, însă dacă ți-ai cumpărat un telefon vârf-de-gamă în ultimii doi ani, sunt șanse mari să îți poți controla televizorul cu smartphone-ul. Samsung, HTC sau LG, de exemplu, au dotat anumite modele de smartphone-uri cu un modul de raze infraroșii și software care permite controlarea diverselor gadgeturi din casă (TV, set-top box, aer condiționat etc.) Telefonul poate și să recepționeze aceste raze și poate, în teorie, să învețe orice comandă de la o altă telecomandă.

ce poti face cu un smartphone 1

3. Calculează distanța dintre două puncte

Camera foto a telefonului poate fi folosită și pentru a măsura distanța între două puncte, dar și înălțimea unui obiect. Există numeroase aplicații care te pot ajuta să faci asta (atât pentru Android, cât și pentru iOS), dar trebuie să știi că măsurătorile nu sunt întotdeanua exact. Totuși, dacă vrei să știi distanța aproximativă dintre două puncte, telefonul te scoate din încurcătură.

ce poti face cu un smartphone 2

4. Ai mereu o nivelă la tine

Smartphone-ul din buzunarul tău este, cel mai probabil, dotat cu un accelerometru, care măsoară gradul de înclinație al smartphone-ului, pentru a întoarce imaginea în funcție de orientare, sau pentru a oferi controlul în jocuri. Acel accelerometru poate transforma telefonul într-o nivelă electronică (sau într-un poloboc). Posesorii de iPhone au această utilitate preinstalată (în aplicația de busolă, dă un swipe de la dreapta la stânga), dar există numeroase aplicații și pentru celelalte platforme. Funcția de poloboc de pe iPhone m-a ajutat să montez un pat, așa că o recomand cu încredere.

ce poti face cu un smartphone 3

5. Ce poți face cu un smartphone? O consolă cu Android

S-ar putea să fi auzit deja de existența consolelor cu Android, iar dacă ai vrut mereu să joci Angry Birds pe ecranul uriaș pe care îl ai în sufragerie, nu e nevoie să faci o investiție atât de mare. Ai nevoie de un cablu MHL (care intră în portul microUSB al telefonului și în televizor prin HDMI), de un smartphone compatibil (Samsung are cele mai multe modele, dar și producători precum LG sau Sony îi lasă pe utilizatori să facă asta) și de un controler Bluetooth. Trebuie doar să conectezi telefonul la televizor și la joystick și te poți bucura de toată puterea de procesare ascunsă în carcasa aceea mică.

ce poti face cu un smartphone 4

6. Conectează-i un stick USB

Mulți dintre noi încă folosesc stick-uri USB sau hard-disk-uri externe pentru a-și face back-up la informații. Totuși, ce te faci când trebuie să trimiți cuiva un fișier pe care îl ai pe un stick și nu ești lângă un computer? Un cablu OTG te poate ajuta în această situație. Acesta transformă, practic, portul microUSB al smartphone-ului în unul USB. Poți conecta chiar și un mouse sau o tastatură pe unele telefoane.

ce poti face cu un smartphone 5

7. Măsoară altitudinea, presiunea atmosferică sau temperatura

Folosindu-se de antena GPS, un smartphone poate măsura destul de precis altitudinea la care se află utilizatorii. Modelele mai noi pot chiar să detecteze poziția în raport cu nivelul mării și să calculeze presiunea atmosferică, iar telefoane precum Samsung Galaxy S4 sau S5 au chiar și un senzor de temperatură și umiditate incluse.

ce poti face cu un smartphone 6

8. Scapă de apelurile nedorite

Tuturor ni se întâmplă uneori să fim deranjați constant de aceleași persoane. Când respingerea apelului nu mai este suficientă, putem bloca numerele. Dacă înainte această funcționalitate era disponibilă numai pe Android, odată cu iOS 7 a venit și pe iPhone. Smartphone-ul tău te ajută să scapi de fostul/fosta care nu vrea să priceapă că nu mai ești interesat/interesată, sau de Tanti Ghiorghina care nu pricepe că fostul număr al lui Nea Sucică din deal este acum numărul tău de telefon.

ce poti face cu un smartphone 7

9. Automatizează-ți telefonul

Sistemul de operare Android are o flexbilitate foarte mare, iar cu ajutorul unei aplicații poți automatiza anumite procese. Ce înseamnă asta? Poți seta smartphone-ul să înceapă să redea muzica ta preferată de fiecare dată când introduci căștile în el, poți face în așa fel încât conexiunea WiFi să se activeze automat atunci când ajungi acasă, sau să se închidă automat pe durata nopții. Aplicația Tasker poate fi descărcată de aici.

ce poti face cu un smartphone 10

10 Ce poți face cu un smartphone? Vindecă cancerul

Poate suna senzaționalist, dar smartphone-ul tău chiar poate ajuta la vindecarea cancerului. Acest lucru se face cu ajutorul unei aplicații care se folosește de puterea de procesare a smartphone-ului tău pentru a efectua diverși algoritmi. Rezolvarea respectivilor algoritmi grăbește drumul către găsirea unui leac pentru cancer. Cei de la Samsung au aplicația Power Sleep, care funcționează seara, când telefonul e la încărcat, dar există și un joc distractiv care te implică direct în proces.

ce poti face cu un smartphone 9

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: