07 iul. 2015 | 17:39

Cât de plauzibilă este teoria comunicării telepatice în care crede șeful Facebook

ACTUALITATE
Cât de plauzibilă este teoria comunicării telepatice în care crede șeful Facebook

Mark Zuckerberg, șeful Facebook, și-a prezentat de curând teoria despre comunicarea telepatică, în cadrul unei sesiuni Q&A, chiar pe profilul său. 

„Într-o zi, cred că vom putea transmite gânduri complexe unul altuia, grație tehnologiei. Te vei putea gândi la ceva, iar prietenii tăi vor putea experimenta imediat același lucru, dacă tu îți dorești”, a scris el. Viziunea sa futuristă se referă la o formă avansată de comunicare creier la creier, în care oamenii s-ar putea conecta precum niște dispozitive. Creierele și-ar transmite informații unul altuia printr-o serie de semnale electrice și chimice, care ar putea fi văzute cu ajutor RMN-urilor, encefalogramelor și elecrozilor implantați. Teoretic, este posibil ca aceste semnale să fie codate și transmise.

Christopher James, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea din Warwickshire crede că este posibil să citești activitatea cerebrală a cuiva cu ajutorul tehnicilor enunțate mai sus. Totuși, deocamdată, singura modalitate suficient de precisă pentru a detecta gânduri și sentimente e reprezentată de utilizarea electrozilor. Citirea semnalelor, însă, e doar o parte din misiune. Trebuie ca acestea să aibă un sens, a explicat James în continuare pentru Live Science.

Cu mijloacele tehnologice disponibile astăzi, oamenii de știință ar putea obține o interpretare, dar nu una precisă. James a mai specificat și că stimulările cerebrale folosite pentru a trata Parkinson și epilepsia implică transmiterea de semnale simple anumitor părți din creier. Totuși, acest tratament nu ajută orice pacient, fără ca cineva să aibă o explicație exactă pentru asta. Iar gândurile umane sunt un fenomen mult mai complex decât orice boală.

Andrew Schwartz, neurobiolog la Universitatea din Pittsburg, a spus că marea problemă a acestui tip de comunicare este că nimeni nu știe exact ce e un gând. Este un concept mult prea abstract pentru a fi încadrat într-o definiție, așa că, indiferent de performanța tehnologiei, nu poți explica ceva ce nu poți înțelege.

Au fost desfășurate experimente care vizează comunicarea între creiere. De exemplu, o echipă de cercetători de la Universitatea din Washington a demonstrat comunicarea între două creiere prin cortexul motor. O persoană cu electrozi atașați pe cap a transmis semnale cerebrale către cortexul motor al altei persoane, aflată într-o altă cameră. Informația semnaliza persoana respectivă să controleze un joc video. Totuși, James specifică faptul că, în toate experimentele, informația era foarte simplă, redusă la coduri binare.

[related]

Andrea Stocco, cercetător la Universitatea din Washington, implicat în experimentul de mai sus, consideră că suntem încă departe de a avea o tehnologie capabilă să interpreteze gânduri și sentimente. De asemenea, James pune în atenție și dimensiunea etică. Un experiment care să implice intrarea efectivă în creierul cuiva, fără scopul de a-l trata în vreun fel, este invazivă. De asemenea, nu există nicio certitudine că nu vor exista consecințe negative.

Stocco, totuși, este destul de optimist în legătură cu viziunea lui Mark Zuckerberg.”Scenariul este îndepărtat, dar nu imposibil de atins. Am putea ajunge acolo, prin muncă și multe cunoștințe acumulate în domeniu”, a spus acesta.