19 apr. 2015 | 09:15

Câmpul magnetic al găurilor negre nu mai este doar un mit

ACTUALITATE
Câmpul magnetic al găurilor negre nu mai este doar un mit

Pentru prima dată, astronomii au confirmat existența unui câmp magnetic puternic care înconjoară „orizontul evenimentelor”, granița invizibilă a unei găuri negre. 

Am stabilit deja că găurile negre nu ne sunt tocmai cunoscute și nu sunt ușor de observat. Totuși, le putem detecta prezența datorită puternicelor jeturi de plasmă pe care le eliberează în jurul axei de rotație a discului de creștere.

Potrivit Science, mecanismul care formează aceste jeturi și le ghidează într-un interval de timp care oscliează între câteva zile până la milioane de ani lumină rămâne învăluit în mister, dar se crede că un rol critic îl au câmpurile magnetice.

Până la acest studiu, singurele câmpuri magnetice detectate în jurul găurilor negre erau relativ slabe și aflate la distanțe de ani lumină față de găurile propriu-zise. Folosind Atacama Large Milimeter/submilimeter Array (ALMA), o echipă de cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Chalmers, Suedia, a examinat lumina din preajma orizontului evenimentelor găurilor negre din galaxia PKS 1830-211.

camp magnetic

Au descoperit că lumina era puternic polarizată. Polarizarea luminii, folosită pentru filmele 3D, a primit multă atenție anul trecut când oamenii de știință au crezut că au descoperit dovezi ale undelor gravitaționale de la nașterea universului, bazându-se pe modul în care este polarizată radiația cosmică.

Acea descoperire s-a dovedit a nu fi bazată pe informații corecte. Multe elemente pot genera polarizare, inclusiv câmpurile magnetice puternice. Când sunt produse natural, polarizările pot fi folosite pentru a măsura câmpurile magnetice, întrucât lumina își schimbă polarizarea când călătorește într-un mediu magnetizat, a explicat Ivan Marti-Vidal, unul dintre autorii studiului. O importanță foarte mare o are observarea măsurii de rotație, definită drept schimbarea unghiului de polarizare, notează IFLScience

O cantitate mare de lumină emisă de regiunile interne ale zonei din jurul găurilor negre este absorbită înainte de a ajunge la noi, așadar semnele acestei polarizări pot fi detectate doar cu ajutorul lungimilor de undă milimetrice. ALMA este primul instrument capabil să detecteze astfel polarizarea.

„Lumina pe care am detectat-o cu ajutorul ALMA călătorise printr-un material foarte apropiat de gaura neagră, un loc plin de plasmă magnetizată”, a explicat Marti-Vidal.

Cercetătorii susțin că înțelegerea fenomenului va fi utilă pentru explicarea jeturilor de plasmă, precum și a discurilor de creștere ale găurilor negre.