22 oct. 2015 | 17:57

Călătoriile în spațiu ar putea fi propulsate de bacterii

ACTUALITATE
Călătoriile în spațiu ar putea fi propulsate de bacterii

Oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape de rezolvarea puzzle-ului pentru dezvoltarea unui combustibil pentru rachete, compus din bacterii.

Bacteriile care supraviețuiesc fără oxigen și care creează ingrediente pentru combustibilul aerospațial au stârnit multă agitație atunci când au fost descoperite, în 1990. Oamenilor de știință le-au trebuit totuși 25 de ani pentru a realiza cum funcționează microbii, denumiți „annamox”.

Potrivit celor de la Tech Radar, biologii de la Universitatea Radboud, din Olanda cred că au făcut o descoperire care să ajute la dezvoltarea combustibilului. Aceștia au găsit exact acea proteină din interiorul bacteriei, care are proprietatea de a sintetiza o un compus chimic denumit „hidrazină”, un element cheie în combustibilul pentru rachete.

Potrivit biologilor, descoperirea nu a fost deloc ușoară, aceștia declarând că este foarte greu de lucrat cu acest tip de proteină. Aparent, le-a luat doi ani pentru a optimiza procesul de purificare și, mai mult, procesul de sintetizare a hidrazinei este unul extrem de lent.

Din păcate, aceasta este o veste proastă pentru cei din domeniul aerospațial. Procesul prin care bacteria produce hidrazină este unul mult mai lent decât cel industrial, folosit în momentul actual și care a fost dezvoltat în 1906. Totuși, procesul natural ar putea fi foarte bine utilizat în purificarea apelor uzate, spun specialiștii, până ce se va găsi un mod prin care procesul ar putea fi accelerat.