11 sept. 2015 | 16:49

Crew Dragon este racheta cu care ți-ai dori să zbori în spațiu

ȘTIINȚĂ
Crew Dragon este racheta cu care ți-ai dori să zbori în spațiu

Era și timpul ca astronauții să aibă parte de ceva mai mult confort în drumul lor spre orbită. Cabina rachetei „Crew Dragon” a celor de la SpaceX este concepută în scopul „răsfățării” astronauților ce pornesc spre Stația Spațială Internațională.

Primele fotografii și filmulețul ce prezintă interiorul cabinei, publicate săptămâna aceasta, îl arată în toată splendoarea acestuia. Este modern, futurist și are patru geamuri destul de mari, prin care astronauții se pot bucura de priveliștea Pământului care micșorează încetul cu încetul. În plus, scaunele sunt făcute dintr-o fibră de carbon de cea mai bună calitate, tapițate cu pânză Alcantara. O mulțime de ecrane vor sta la dispoziția echipajului, care va putea monitoriza situația rachetei în timp real.

Potrivit celor de la SpaceX, astronauții de la bordul rachetei vor putea regla temperatura din interior, între 18 și 26 de grade, cu ajutorul Controlorului de Mediu, și Sistemul de Susținere a Vieții. De asemena, capsula are încorporat un sistem de salvare în caz de urgență, care poate fi controlat atât de echipajul de la bord, cât și de cei din camera de control de pe Pământ.

Crew Dragon este produsul parteneriatului dintre SpaceX și NASA, și scopul acesteia este să transporte astronauții spre Stația Spațială Internațională. Momentan, NASA se folosește de racheta rusească Soyuz pentru a facilita transportul astronauților, fapt ce se va schimba în 2017, odată cu inițierea programului Commercial Crew, prin care astronauții vor călători cu nave americane.