26 mart. 2015 | 13:51

Avertismentul UE: Facebook va distruge intimitatea online

ACTUALITATE
Avertismentul UE: Facebook va distruge intimitatea online

Un nou proces adus înaintea Curții de Justiție Europene scoate la iveală un adevăr neplăcut în legătură cu Facebook, cea mai populară rețea socială.

Astăzi este ultima zi în care are loc F8, evenimentul organizat de Facebook în San Francisco în cadrul căruia au anunțat noi planuri pentru viitor și importante adiții aduse aplicațiilor. Dar în timp ce rețeaua socială își prezintă viziunea pe coasta de vest a Americii, pe continentul European, mai exact, în Luxemburg, are loc un proces ce scoate la iveală lucruri pe care foarte mulți dintre noi probabil le bănuiam deja.

Pe scurt: ”Uniunea Europeană nu poate garanta protecția adecvată a datelor legate de cetățenii săi”. Conform site-ului Asociației Internaționale a Profesioniștilor în Confidențialitate, Comisia Europeană a recunoscut acest lucru în cursul audierilor desfășurate ieri. De asemenea, Bernhard Schima, avocatul comisiei a declarat că ”Ar fi o soluție să vă închideți profilul de Facebook, dacă aveți unul”. Procesul a fost pornit în Irlanda de către un student austriac pe nume Max Schrems împotriva a cinci mari companii americane (Apple, Facebook, Microsoft, Skype și Yahoo!), însă datorită importanței și chestiunilor care erau discutate, acesta a fost înaintat către autoritatea europeană.

Cele mai importante lucruri pe care sa le stii pe Facebook

Pentru a înțelege exact ce se află la mijloc, trebuie să fiți la curent cu programul Safe Harbor. Acest la permite companiilor americane să trimită înapoi în Statele Unite date colectate în Uniunea Europeană dacă acestea respectă principiile de confidențialitate europene. Problema, însă, este că NSA are acces la informațiile deținute de nouă mari companii printre care și cele 5 menționate mai sus. Schrems, care a fost și susținut cu ajutorul unei campanii de finanțare socială, acuză companiile respective că nu respectă principiile Uniunii Europene, motiv pentru care Safe Harbor nu ar trebui să se aplice.

Răspunsul Comisiei Europene a fost exact așa cum ne-am aștepta într-o astfel de situație: dezamăgitor. ”Safe Harbor este un cadru necesar din punct de vedere economic și politic, care încă mai este negociat, iar ideal ar fi ca responsabilitatea găsirii unor metode mai bune de protecție a drepturilor cetățenilor Europeni să fie lăsată pe seama Comisiei”. Procesul a venit într-o perioadă dificilă, în care o nouă legislație este creată. Mai avem de așteptat trei luni până la aflarea mai multor vești, avocatul general al curții urmând să-și exprime opinia în data de 24 iunie.