Acest video îți arată că anul 2015 a fost excelent pentru știință și tehnologie

Acest video îți arată că anul 2015 a fost excelent pentru știință și tehnologie

Nu putem contesta faptul că anul 2015 a fost unul plin de tensiuni și de evenimente nefericite. Totuși, pentru că e bine să ne îndreptăm atenția și către aspectele pozitive, un lucru e cert: anul 2015 a fost unul cât se poate de bun atât pentru cinematografie, cât și pentru știință și tehnologie. Despre filme deja am scris aici, iar despre cele mai importante realizări științifice am scris aici.

Video-ul de mai sus, publicat pe pagina de Facebook a celor de la Interesting Ingineering, nu face decât să confirme acest lucru. În mai puțin de patru minute, au reușit să treacă în revistă multe dintre cele mai relevante descoperiri. New Horizons a ajuns mai aproape de Pluto decât a reușit orice altă navă NASA vreodată, oamenii de știință au descoperit apă pe Marte, cercetătorii americani au ajuns cu un pas mai aproape de teleportare, iar acestea ar fi doar câteva exemple.

De asemenea, un alt eveniment recent și important în universul științific e reușita Falcon 9. Racheta dezvoltată de Space X, firma înființată de Elon Musk, același om din spatele fimei de automobile Tesla, a reușit transportarea unui pachet de 11 sateliți în orbita joasă a Pământului, pentru ca apoi să se întoarcă și să aterizeze pe aceeași platformă de pe care a plecat.

Printre altele, oamenii de știință au descoperit un nou antibiotic, după 30 de ani în care nu a mai apărut nimic nou din acest punct de vedere. Teixobactina țintește lipidele pe care bacteriile le folosesc pentru a construi noi pereți de celule și s-a descoperit că are efecte împotriva mai multor agenți patogeni. E încă în teste, deci nu va fi regăsit pe rețetele medicale prea curând. Totuși, e o șansă ca tehnologia prin care a fost generat să provoace mai mult entuziasm: iChip permite neurobiologilor să crească bacterii în noroi și are potențial de a testa milioane de astfel de microorganisme, pentru a descoperi dacă au sau nu proprietăți antibiotice.

Citește și: