02 iul. 2015 | 18:01

5 moduri în care Lenovo ar putea strica viitorul Motorola Moto X

FEATURE
5 moduri în care Lenovo ar putea strica viitorul Motorola Moto X

Steve Jobs spunea că design înseamnă și funcționalitate, nu doar să arate bine. Așa ceva a fost Motorola Moto X (2014), ultimul telefon high-end lansat de americani înainte să ajungă la Lenovo. Acum, Lenovo are șanse să distrugă sau să crească enclava Motorola Mobility. Nu dau pe-afară de optimism, așa că am găsit 5 moduri simple în care chinezii pot strica un telefon bun.

Când am scris review-ul pentru Motorola Moto X am spus că este „Cel mai iubit dintre Androizi„, fiind și telefonul pe care îl dețin. Mă rog, îl dețineam că l-am scăpat pe jos, s-a spart ecranul și a ajuns în service. Îi simt lipsa, așa că m-am gândit la ce poate fi mai rău. Dacă ai folosit vreodată un iPhone și ți s-a părut foarte simplu de utilizat, eficient și rapid, așa este Moto X în lumea Android.

[related]

Spre deosebire de modelele precedente, Motorola a renunțat în seria lansată în 2013 la Android customizat de ei și au ales o versiune stock, cu doar câteva aplicații proprii. De asemenea, au scos orice emblemă de pe fața telefonului (o raritate printre Androizi) și a creat un dispozitiv robust cu un design funcțional. Am o listă cu lucruri care pot fi îmbunătățite, am și una cu lucruri care se pot strica, dar acum o aleg pe cea din urmă. Unele sunt imposibile de realizat, dar nu se știe niciodată.

5 moduri în care Moto X (2015) poate fi un telefon mai prost

Designul laptopurilor high-end de la Lenovo este plăcut, cu linii drepte și nuanțe sobre, iar roșul presărat pe ici, pe colo le accentuează eleganța. Îmi place tastatura de pe laptopuri, mi se pare cea mai bună, dar telefoanele sunt cel puțin urâte și neinspirate. Desigur, vinde mult, dar asta pentru că vinde în China, unde, deocamdată, orice gadget se vinde.

De la Vibe X2 – cu carcasa sa inutil împărțită în trei nuanțe – la Vibe Z2 și Vibe Shot, acestea par telefoane create într-o pauză de masă a designerului care se ocupă de altceva.

Lenovo Vibe X2-1343

Sistemul de operare de pe primele două Moto X era curat și eficient, având acces la Google Play și oferindu-ți doar pachetul de bază cu aplicații Google. Nu știu niciun om care să spună: „Iubesc la maxim aplicațiile producătorilor (sic)! Mereu am vrut să folosesc asistentul lor digital, aplicația lor de notițe, mini aplicațiile care plutesc peste aplicațiile normale sau calendarul și browserul preinstalate, căci n-am parolele deja în Chrome sau Firefox!”.

Nimeni nu apreciază bloatware-ul, chit că vine de la Apple, Samsung sau Lenovo. Este pur și simplu software redundant și s-a văzut foarte bine asta în cazul Superfish, vină tot a Lenovo. Versiunea de Android de pe Moto X a fost o idee foarte bună a Motorola, dar atât de fragilă sub comanda Lenovo.

Motorola Moto X review la Playtech (2)

Ecranul de pe Moto X era de tip AMOLED și nicidecum nu era cel mai bun. Totuși, această tehnologie AMOLED e singura care permite implementarea sistemului Active Notifications pe care l-am folosit și apreciat din plin. Mulțumită senzorilor din colțurile telefonului treci mâna pe deasupra acestuia și îți afișează pe ecran cele mai noi notificări, asta fără să-i arăți interlocutorului că ești mai preocupat de telefon decât de el.

Ecranelor AMOLED le pot fi aprinși individual pixelii, consumând mai puțină energie. Lenovo, pe dispozitivele sale de vârf, a folosit doar LCD IPS, care deși are o calitate bună nu permite astfel de sisteme. Desigur, LG are acel double tap to wake, dar nu-i la fel de simplu.

Motorola Moto X Active Notifications

Calitatea materialelor și senzația pe care o ai când folosești un Moto X (2014) sunt din clasa premium. De la marginea de metal la spatele care poate fi din plastic, bambus sau piele, acestea sunt acele elemente care te fac să-ți placă telefonul tău. În definitiv, este dispozitivul pe care îl folosești cel mai mult într-o zi și ar fi păcat să nu-ți placă.

Lenovo, în schimb, folosește plastic care se simte mai ieftin decât o mână de nasturi din piață și aluminiu care în loc să sporească eleganța telefonului mai mult pare o altoire cu ceva de calitate doar-doar mai iese puțin în evidență. Poate ești unul dintre acei oameni cărora nu le pasă de cum se simte un smartphone, ci cum funcționează, dar odată ce dai peste un dispozitiv premium înțelegi de ce există și acest capitol când vorbești despre un gadget atât de personal.

moto x colectie

Era glaciară a actualizărilor există și începe atunci când Google lansează o nouă versiune de Android și producătorul nu îți promite c-o mai livrează și sfârșește prin a n-o mai livra vreodată. LG și Motorola s-au descurcat excelent la acest capitol, Motorola asigurând trecerea la Android 5.0 Lollipop și pentru telefoanele mai ieftine.

Astfel de telefoane cu statut de flagship ajung să fie folosite mai mult de un an, iar actualizările sunt, de multe ori, importante. Fie primești funcționalități noi, fie Google repară probleme. Bug-urile nu sunt doar „gândaci” de care scapi cu spray. Unul dintre motivele pentru care Apple are succes este și asigurarea acestui suport.

P.S.: Zvonurile despre viitorul Moto X sunt promițătoare, iar în toamnă acest articol ar putea părea doar unul de tipul în cel mai rău caz.

Motorola Nexus 6 in review Playtech (16)

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele