Un nou braţ robotic ultra rapid oferă reflexe incredibile [VIDEO]

Un nou dezvoltat la o universitate din Lausanne ne impresionează prin perspicacitatea cu care poate prinde obiecte din zbor.ultra-fast-bionic-arm brat robotic

se pare că este foarte la modă în secolul 21, iar dovezi ale acestui trend apar parcă în fiecare săptămână. Cea mai recentă dintre ele vine de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) – Şcoala Politehnică Federală din Lausanne sub forma unui braţ robotic inteligent.

Am văzut în trecut numeroase dovezi al puterii roboţilor şi ale abilităţilor lor de a executa diverse sarcini cu o precizie incredibilă. Până acum însă, nu am văzut o creaţie robotică dotată cu un timp de răspuns suficient de mic încât să execute acţiuni precum cele de mai jos. Practic, comportamentul uman a putut fi simulat, într-o oarecare măsură, de foarte mult timp de către un robot, cu condiţia să nu implice o viteză foarte mare combinată cu o precizie imensă.

Braţul robotic din imaginea de mai sus, realizat de EPFL are un timp de răspuns de cinci sutimi de secundă, timp în care poate aproxima cu precizie elveţiană traiectoria unui obiect ce vine spre el şi, în acelaşi timp, îl poate prinde din zbor. În plus, în tot atâta timp cât durează să clipiţi, această creaţie poate prinde şi obiecte a căror centru de gravitaţie se schimbă în timp real, gen o sticlă cu apă pe jumătate plină.

Scenariile posibile pentru un astfel de mecanism elaborat implică prinderea de oameni aflaţi în cădere sau, în spaţiu, prinderea de resturi rezultate din explozia unui satelit – vezi Gravity.

Alexandru Puiu
15:00 13.05.2014
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video