Un atac asupra rețelei Tor a compromis anonimitatea utilizatorilor

Un atac asupra rețelei Tor a compromis anonimitatea utilizatorilor

Tor, rețeaua care garanta anonimitatea și confidențialitatea utilizatorilor săi, a fost atacată, într-o încercare de a afla identitățile persoanelor care o folosesc, potrivit Gizmodo.

xzgcovf5hb3px1nzd2p2

Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Tor, care au specificat faptul că oricine a folosit rețeaua între februrarie și iulie poate considera că anonimitatea i-a fost compromisă.

Vestea este una foarte proastă pentru Tor, rețeaua fiind lăudat în numeroase rânduri pentru faptul că îi poate ascunde pe utilizatori de persoanele care vor să îi supravegheze. Nici momentul nu este unul oportun, având în vedere dezvăluirile făcute de fostul spion NSA Edward Snowden.

Cei de la Tor bănuiesc că cercetătorii de la Computer Emergency Response Team (CERT) au pus la cale atacul, și nu vreun hacker independent.

Cercetătorii CERT trebuiau să aibă o discuție în cadrul unei conferințe Black Hat, despre cum ar putea fi deanonimizată rețeaua Tor, însă au anulat evenimentul în ultimul moment. Asta a dat naștere la speculații potrivit cărora cercetătorii de la CERT ar fi reușit să spargă Tor.

Nu se știe exact câte date au fost obținute și stocate în urma atacurilor. ”Dacă atacul acesta a fost legat, într-adevăr, de cercetarea făcută de către cei de la CERT atunci, bazându-ne pe scurta descriere scrisă de cercetători pentru prezentarea lor, înseamnă că utilizatorii și-au pierdut anonimitatea”, a declarat un reprezentant al proiectului Tor.

Aceasta nu este singură problemă a Tor la momentul actual. De curând, Vladimir Putin a anunțat că va oferi o recompensă substanțială celui care reușește să spargă rețeaua.

Utilizatorii au fost sfătuiți să treacă la o nouă versiune a programului, care nu mai este vulnerabilă la atacuri similare. 

Citește și: