Toate gesturile noi pe care le puteţi realiza pe un touchpad în Windows 10 [VIDEO]

Ca o distanţare majoră de Windows 8, noul anunţat oficial de MIcrosoft luna trecută promite introducerea de noi gesturi realizabile pe un touchpad.

windows 10 v2

Oricine a pus vreodată mână pe un Mac este convins că, deşi nu vom vedea prea curând un MacBoock sau iMac cu ecran sensibil la atingere, gesturile suportate de un astfel de sistem pe touchpad sau Magic Trackpad compensează orice neajuns. Partea bună – sau partea tristă, în funcţie de tabăra din care faceţi parte – este că şi cei de la Microsoft s-au inspirat semnificativ din respectivele gesturi în noul Windows 10. Nu este nici pe departe prima dar aceasta s-ar putea să fie cea mai evidentă.

Deşi touchpad-urile au suportat gesturi cu mai multe degete simultan de mulţi ani, abia odată cu Windows 8, Microsoft a stabilit un set de mişcări standard pe care orice notebook certificat trebuia să le suporte. În Windows 10, portofoliul de gesturi realizabile pe un trackpad s-a extins într-un mod semnificativ. Acestea au fost, în prima etapă, demonstrate de Joe Belfiore, în cadrul conferinţei TechEd Europa, dar va mai dura câteva zile sau săptămâni până vor putea fi experimentate de persoanele care testează Windows 10 Preview acasă.

Pentru că astfel de gesturi cu mai multe degete nu au fost niciodată destinate utilizatorilor obişnuiţi nici pe Mac, oficialii Microsoft au insistat că vor face viaţa mai uşoară în special utilizatorilor avansaţi de PC care pun mare preţ pe multitasking. Gesturile includ trei degete în jos pe touchpad pentru minimizarea tuturor ferestrelor, trei degete în sus pentru expunerea tuturor programelor deschise şi a desktop-urilor virtuale în format Task View şi trei degete în stânga sau în dreapta pentru alternarea aplicaţiilor pe care le aveţi deschise în prim plan.

Cea mai evidentă referinţă către gesturile cu care s-au obişnuit utilizatorii de OS X constă în schimbarea aplicaţiei din prim plan cu aceleaşi trei degete pe touchpad mişcate către stânga sau dreapta. Una peste alta, aceste elemente reprezintă o parte infimă din noutăţile pe care Microsoft plănuieşte să le introducă în Windows 10 Preview cu fiecare update suplimentar.

Alexandru Puiu
11:21 30.10.2014
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video