Samsung UE65F9000 – Cinema 4K pentru acasă, incomplet, dar impresionant [REVIEW]
Televizoarele 4K sau, cum mai sunt numite, UHD (Ultra HD) au reprezentat segmentul principal de interes, anul acesta la CES. Din punct de vedere tehnologic, acestea nu au încă o evoluție clară și bine definită. Momentan, interesul producătorilor se axează pe tehnologia panourilor și pe capabilitățile acestora de a reda conținutul 4K. La fel ca High Definition, sau Full HD, conținutul va fi cel care va ajuta foarte mult la vânzarea acestor dispozitive atât de dorite de consumatori. Chiar dacă pentru UHD conținutul este foarte limitat, șansele ca acesta să crească exponențial sunt destul de mari.
Nici unul dintre aceste argumente nu îi va opri însă pe cârcotași să afirme că ”doar experții vor vedea diferența dintre 4K și FullHD” sau ”iar trebuie să ne cumpărăm televizoare noi” sau ”nu există conținut”. Într-un fel, e normal, trebuie să existe și aceștia, însă la fel s-a spus și despre trecerea de la SD la HD sau despre trecerea de la 720p la 1080p.
Argumente sunt destule în favoarea faptului că există mult conținut pentru noile tipuri de ecrane, unul dintre ele și cel mai important este poate acela că multe dintre filmele de la Hollywood se înregistrează deja de multă vreme în rezoluție 4K. Cinematografele din țară, multe dintre ele, proiectează deja imaginea la rezoluție 4K. Tot ce mai avem nevoie acum pentru aducerea acestui conținut pe televizoarele UHD, este suportul, care va fi chiar internetul. Aceste nemulțumiri se opresc imediat ce tehnologia devine accesibilă, moment în care toți cei care se plângeau fug să își cumpere cele mai noi modele de televizoare, iar unii dintre ei devin chiar ”ambasadori ai brandului”.
Samsung UE65F9000
Samsung UE65F9000 este modelul cu o diagonală de 65 inci al producătorului. În sistemul metric, diagonala are mai exact 165 centimetri. Mai există o variantă de 55 inci, tot 4K UHD, iar dacă doriți ceva mai mare, există modelul de 85 de inci, care desigur are și un preț exponențial mai mare. Televizorul deține, evident, toate funcțiile Smart implementate de producător pe toate modelele sale și, pentru ca utilizatorii să nu se îngrijoreze prea mult în ceea ce privește conținutul, acesta deține un modul denumit Quadmatic Picture Engine. Este practic o funcție a procesorului intern, care detectează sursa imaginii și printr-o analiză rapidă observă dacă sursa este sau nu în rezoluție 4K.
Sursele 4K sunt limitate la cele conectate prin cablu HDMI 1.4a și la unele secvențe de streaming, așadar televizorul realizează un upscaling al imaginii, care este chiar destul de reușit.
Design
Probabil acest capitol este singurul care și-a păstrat locul la începutul fiecărui articol și, pe bună dreptate, vorbim de produse finite, menite să ne încânte simțurile. Este un trend ca televizoarele high-end să fie simple și elegante și să dețină o ramă cât mai subțire a ecranului. La fel se întâmplă și cu Samsung UE65F9000, care are un ecran cu o margine puțin sesizabilă. Nu iese foarte mult în evidență prin design, ci mai degrabă prin diagonala ecranului.
Specificații
Samsung UE65F9000
[table id=221 /]
Galerie Imagini Samsung UE65F9000
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung UE65F9000 Galerie/”/]
Conectică
Conectica este acum și mai importantă pentru un TV. Acest dispozitiv este considerat încă o investiție de lungă durată, așadar compatibilitatea timpurie cu multe dintre standardele prezente, chiar și în fază incipientă, este importantă. Samsung UE65F9000 deține o conectică de invidiat, iar aceasta a fost mutată din spate pe un dock extern. Motivul este simplu, televizorul este atât de mare și de greu, încât orice cablu nou introdus ar implica mișcarea acestuia de pe standul pe care a fost poziționat sau de pe peretele pe care a fost prins. Acest lucru este posibil doar în doi oameni, fără risc de scăpare sau dărâmare. Conectorul folosit pentru dock-ul cu conectica pare un cablu DisplayPort puțin modificat, singurul standard ce permite conexiuni multiple la rezoluție înaltă.
Găsim, de la stânga la dreapta, un conector de extensie pentru senzorul IR, o ieșire audio stereo Jack 3.5, doi conectori pentru semnalul de satelit, și un conector pentru cablu. Apoi avem intrare pentru video și audio, 4 porturi HDMI, ultimul fiind cu conectivitate MHL (oferă și încărcarea dispozitivului conectat), un port LAN, o ieșire audio optică, un conector de service și legătura prin cablul special cu TV-ul. Pe lateral, mai avem desigur două porturi USB, unul dintre ele cu 1Ah pentru alimentarea HDD-urilor externe.
Televizorul permite intrarea semnalului 4K, însă există o mică problemă în acest sens. Acesta a fost lansat înainte de finalizarea standard-ului HDMI 2.0, singurul care la momentul de față permite transferul de informație 4K la mai mult de 30 cadre pe secundă. Varianta actuală limitează rata de refresh la 30 Hz, destul de neplăcut pentru cei care se gândeau că vor rula jocurile preferate pe un ecran atât de mare. Pentru filme, nu avem nici o problemă, conținutul fiind la 24-25 cadre pe secundă.
Samsung se pare că lucrează la o rezolvare a acestei situații, dock-ul care se numește One Connect Box putând fi înlocuit cu o versiune ce deține conectori HDMI 2.0.
Telecomandă
Telecomandă sau telecomenzi – pentru că Samsung UE65F9000 vine cu două. Prima, varianta simplă ce deține acces și asupra funcțiilor inteligente ale televizorului, estea cea neagră și intră în tiparul clasicelor telecomenzi pe care le mai avem pe acasă. O funcție importantă este iluminarea tastelor în mod activ, pentru a ușura căutarea programelor pe întuneric.
A doua telecomandă, cea din stânga imaginii, este cea inteligentă, care deține un touchpad cu o suprafață generoasă. Este a doua variantă a telecomenzii inteligente de la Samsung și, față de primul model, trebuie să recunosc că există îmbunătățiri majore. Nu are rost să le trecem pe toate în revistă, mai ales pentru că orice Smart TV Samsung vine acum cu acest model.
Scalarea imaginii
Aici situația este mult mai bună decât ne așteptam. Scalarea conținutului de la 1080p la 2160p este bună, chiar foarte bună, iar asta se întâmplă în situația în care, la aceeași diagonală, am avea un pixel de patru ori mai mic. Din acest motiv, motorul de procesare responsabil de scalarea conținutului trebuie să fie și el foarte performant. Și este. La scalarea de la 720p la 1080p pe un panou FullHD, mai erau prezente o serie de artefacte, care puteau fi ascunse în mod dinamic, datorită dimensiunii pixelului. În cazul panoului 4K, scalarea trebuie să fie mult mai bine prelucrată.
Este de menționat faptul că imaginea de TV, cea care provine de la o sursă de semnal analog, se vede între-adevăr destul de prost. Iar dacă ți-ai achiziționat un televizor 4K și folosești încă o sursă de semnal analog, poate e vremea să te muți la oraș sau să intri în rândul lumii. Algoritmul de scalare prezent la acest model, reclaculează numărul de pixeli, și imaginea afișată de aceștia în funcție de rezoluția de la care provine semnalul. Astfel, recalcularea este corectă pentru că televizorul ține cont de fiecare intrare în parte. Din acest motiv, imaginile sunt ceva mai fine, însă nu extrem de clare atunci când vine vorba de conținut SD.
Unul dintre aspectele acestei scalări se bazează pe reducerea zgomotului de imagine. Nu știm exact dacă în spatele lui Samsung UE65F9000 stă un algoritm complex sau doar un filtru, cert este că soluția funcționează foarte bine, atât pentru conținut SD cât și pentru cel HD.
Concluzii
Samsung UE65F9000 reprezintă o implementare bună a standardului 4K sau UHD. Este cu siguranță impresionant, iar prețul impresionează și el – în jur de 20.000 lei.
Este, pe de altă parte, primul model destinat consumatorului și încercăm să nu îl judecăm prea aspru, chiar dacă mai are unele lacune. Așa cum se întâmplă deseori, cei care își achiziționează dispozitivele imediat de la apariția lor, beneficiază de produse premium, însă cu probleme mai mic sau mai mari, ce urmează a fi sau nu rezolvate.
Display-ul este unul dintre cele mai bune, comparativ cu celelalte televizoare care ne-au trecut pragul. Sincer, aveam ceva emoții fiind vorba de un panou atât de mare, unde procesul de producție este ceva mai dificil. Samsung UE65F9000 nu are pete de iluminare pe margini, deține toate controalele pentru calibrarea imaginii și nu este forțat de o postprocesare vizibilă a imaginii. Unele modele compensează lipsa de calitate printr-o astfel de postprocesare, care are loc indiferent de sursa de semnal, fie ea și streaming web.
Timpul de răspuns este acceptabil, situat undeva la 40 ms ca valoare minimă, nu transformă acest TV în echipamentul perfect pentru gaming, însă chiar și pentru acest lucru ați avea nevoie de un computer foarte bine echipat pentru a vă bucura de rezoluția nativă. Limitarea de 30 Hz va fi rezolvată în curând cu un nou One Connect Box ce suportă standardul HDMI 2.0.
Funcția SmartLED, ce întunecă anumite porțiuni ale ecranului pentru a oferi un nivel de negru cât mai apropiat de maxim, este foarte rapidă și nu poate fi vizibilă cu ochiul liber. Probabil singura limitare la momentul actual, în ceea ce privește adopția în masă a standardului 4k UHD, este lipsa masivă a conținutului.