20 dec. 2013 | 14:18

Samsung și LG se bat în UHDTV-uri curbate de peste 2,5 metri, la CES 2014

ACTUALITATE
Samsung și LG se bat în UHDTV-uri curbate de peste 2,5 metri, la CES 2014

Deoarece se pare că sunt cam pe aceeaşi linie la capitolul notăţi şi dezvoltare, Samsung și -uri de peste 2,5 metri la CES.

samsung curved uhdtv 105 inci

Odată cu noul an, va începe CES-ul în Las Vegas, o ocazie unică pentru producătorii influenţi de tehnologie de a stabili trendurile noului an. În acest caz, este vorba de Smart TV-uri curbate cu o diagonală de 105 inci, aproximativ 2 metri şi 66 centimetri,  ce vor veni în acelaşi timp de la Samsung și LG.

Vom începe cu detaliile legate de creaţia celor de la LG, deşi au foarte multe în comun cu ceilalţi sud-coreeni. Cu numele de cod 105UB9, acest TV va fi primul din lume cu o diagonală atât de mare şi un raport de aspect de 21:9. Acesta este pasul următor după anunţat în urmă cu câteva luni în Statele Unite. Noul panou CinemaScope introdus la CES este descris ca fiind revoluţionar, în parte datorită punctelor comune pe care le are cu un ecran obişnuit de cinema. Ca şi rezoluţie, va avea 5120 x 2160 pixeli şi va afişa simultan nu mai puţin de 11 milioane de pixeli. Pentru că cea mai mare parte a conţinutului disponibil pentru TV este acum 16:9, restul spaţiului de pe display va fi dedicat meniurilor şi altor tipuri de conţinut.

Deoarece ,,primul din lume” s-a desemantizat în ultimii ani, exact aceeaşi asociere de cuvinte este folosită în comunicatul de presă atât al celor de la LG, cât şi de la Samsung în asociere cu un produs foarte similar. Ultra HD TV-ul celor de la Samsung va avea tot 105 inci în diagonală, tot 11 milioane de pixeli şi tot 5120 x 2160 rezoluţie. Un factor de diferenţiere dintre cele două  aparate  constă în motorul de postprocesare Quadmatic Picture Engine. Acesta din urmă ar trebui să fie remarcabil de eficient în a mări artificial rezoluţia oricărui tip de conţinut, pentru a se vedea cât mai spectaculos în format 4K.

De-a lungul anilor, am mai văzut TV-uri mult mai mari de 2 metri, de la Sharp, Panasonic şi Mitsubishi, acele modele erau construite însă pe o tehnologie antică, net inferioară panourilor folosite într-un astfel de gadget modern supradimensionat.

LG curved uhdtv 105-inch-105UB9

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele