14 sept. 2014 | 13:08

Finalul Nokia: telefoanele care i-au arătat neputința și i-au anunțat dispariția

ACTUALITATE
Finalul Nokia: telefoanele care i-au arătat neputința și i-au anunțat dispariția

Microsoft „șterge“ Nokia și merge mai departe cu Lumia. Noi ți-am prezentat deja istoria acestei companii, iar acum avem o listă cu acele telefoane care aveau să fie cruciale în jocul dispariției Nokia. Pe lângă multe modele iconice, câteva s-au dovedit, pur și simplu, prea puțin și prea târziu.

colaj nokia microsoft

Nokia deține un record de vânzări cu modelul 1100. Simplu, robust, bun la vorbit și eventual SMS-uri, dotat cu lanternă și cu un preț foarte mic. Multă vreme, asta a fost Nokia: compania care a vândut sute de milioane de telefoane ieftine și rezistente în toată lumea, iar apoi compania care vindea smartphone-uri și cameraphone-uri. Așa și-a câștigat renumele și șefia telecomului.

În 2007, nu exista pericolul Samsung, HTC sau Apple. Pentru Nokia nu exista decât afacerea sa, care mergea foarte bine, și concurența relativ bună pe care o făcea Sony-Ericsson cu seria „K“. Odată cu iPhone, primul, oamenii au înțeles ce-i acela un smartphone, că este util și lor nu doar „oamenilor de afaceri“, și este la fel de simplu de folosit (poate și mai simplu) ca un telefon cu Symbian. De atunci și până la telefoanele cu Windows Phone 8, Nokia a intrat pe un tobogan la baza căruia s-a oprit în „brațele“ Microsoft pentru 7 miliarde de dolari.

Nokia N95, ultimul mare succes finlandez

Când Apple prezenta iPhone în ianuarie 2007, Nokia avea deja anunțat modelul Nokia N95. Avea să intre la vânzare în martie 2007 și era bijuteria coroanei. Avea o cameră „imensă“ de 5 megapixeli, folosea cel mai bun procesor al vremii și avea o colecție consistentă de jocuri și aplicații pe care să se bazeze orice utilizator. În august 2007 era anunțat N95 8GB cu ecran mai mare și spațiu intern de stocare. Acesta a fost un dispozitiv gândit pentru entertainment.

După N95, HTC avea să se remarce cu interfața Touch Flo peste Windows Mobile – HTC Diamond era mult mai prietenos decât alte telefoane cu WM, Android părea o alternativă bună la iOS, cu o strategie similară de dezvoltare, dar Nokia avea să se afunde în două-trei fronturi pe care a pierdut.

În noiembrie 2009 lansează Nokia N900, un telefon cu ecran de 3,5 inci tactil rezistiv, care să concureze de la egal la egal cu iPhone 3GS. Dotările erau similare, doar că Nokia N900 folosea Maemo, un sistem de operare pe care Nokia spera să îl facă înlocuitor de Symbian. N-a fost să fie, N900 a devenit popular în anumite grupuri, dar niciodată nu s-a ridicat drept un succes.

În noiembrie 2008, Nokia 5800 XpressMusic a fost un telefon „la tragere de timp“ până când avea să lanseze N97, mult așteptatul dispozitiv care să ridice Nokia din criza în care era. Nokia 5800 folosea Symbian, era departe de conceptul de smartphone promovat de Apple cu iPhone, dar își făcea treaba și era cumpărat. Îi lipseau aplicațiile optimizate pentru el, sistemul de operare (un Symbian adaptat ecranul tacti) avea probleme, era făcut dintr-un plastic foarte prost, dar oamenii l-au cumpărat și l-au numit, mai în glumă, mai în serios, „iPhone killer“.

Un review pentru Nokia 5800


A venit și N97 – acel smartphone care să aducă Nokia printre smartphone-uri, dar a venit la aproape un an de când a fost anunțat, ecranul rezistiv niciodată nu s-a dovedit prea bun, dar câștiga prin camera foto și tastatura fizică băgată sub ecran. Era un dispozitiv atât pentru productivitate, cât și pentru entertainment. Totuși, folosea același Symbian adaptat și readaptat noului ecosistem, iar dezvoltatorii nu se înghesuiau să facă aplicații pentru acesta. Până la finalul lui 2009 era clar că Nokia n-are niciun dispozitiv demn de o luptă cu Android și iOS, dar încă avea bani.

Nokia N8, un telefon demn de refolosit

Înainte de Nokia N9, acel dispozitiv care putea concura cu Android și iOS, Nokia a mai încercat o resuscitare de Symbian cu N8. Nu mai era același de pe N97 sau 5800, era Symbian 3 pe care îl tot lăuda și pe care utilizatorii îl așteptau.

Nokia N8 a fost un telefon frumos și util pentru camera foto, fără dotări proaste, dar a pierdut acolo unde Android și iOS se descurcau excelent: ecosistem software. Nokia N8 avea o cameră de 12 megapixeli (mare chiar și în prezent), cu un senzor de 1/1,83 inci (mare și față de unele telefoane de acum) și filma HD la 720p. Nokia N8 era construit din metal, un design unibody și un ecran bun, dar per total nu a fost suficient de bun în fața iPhone 4 sau a altor telefoane cu Android.

Nokia N9, acel smartphone al unei noi ere

În 2011, totul s-a schimbat pentru Nokia. A trecut la Windows Phone și a încercat apele independenței cu Nokia N9. Avea un hardware foarte bun – cameră de 8MP, ecran de 4 inci capacitiv, memorie RAM de 1GB și baterie de 1.450 mAh, dar avea și MeeGo, un sistem de operare dezvoltat cu Intel ajuns în prezent, sub conducerea unor foști angajați Nokia, Sailfish.

Nokia N9 n-a rezistat mult și a rămas doar un experiment interesant. A „renăscut“ însă telefonul și designul (primul telefon unibody din policarbonat) în Nokia Lumia 800. În noiembrie 2011 intra la vânzare, era actualizat în mai 2012 cu Lumia 900, iar în toamna aceluiași an erau prezentate cele mai bune smartphone-uri Nokia: Lumia 920, Lumia 820.

Cu Windows Phone s-a redresat Nokia, în Windows Phone o dizolvă acum Microsoft. Calitatea construcției și funcționalitățile au rămas încă de când Nokia cucerea publicul cu telefoane precum N70 sau N95, doar că dispare marca și cu ea se încheie și parcursul unei companii căreia adaptarea la o lume nouă nu i-a venit la îndemână.

Nokia dispare în vremea în care e lider în lumea Windows Phone, iar Lumia 520 este cel mai vândut telefon cu acest sistem de operare. Rămân „de colecție“ modele precum Lumia 930, N9, N900, seria NGage și Nokia 7600.

Nokia 7600 de când Nokia miza pe design futurist

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele