LG WebOS, meniul principal sau On-Screen

LG WebOS, meniul principal sau On-Screen

LG WebOS 1

LG WebOS reprezintă noua interfață a televizoarelor inteligente de la producătorul corean, interfață bazată pe un sistem de operare ce a fost creată inițial pentru dispozitivele mobile.

Un mic istoric al acestuia îl puteți găsi în cadrul primului articol din această serie, unde am explicat și rolul său pe aceste dispozitive. Review-ul complet al produsului, în cazul nostru modelul de 55 de inci, LG WebOS SmartTV 55LB63 îl puteți citi în linkul de pe numele produsului.

În cadrul acestui articol vom prezenta mai detaliat, modul de funcționare al sistemului de operare, mai exact elemente de interfață care centralizează mai multe opțiuni utile și mai deosebite.

Meniul principal sau cel On-Screen, care este afișat în partea de jos a ecranului, indiferent de ce rulează pe TV, va reprezenta nucleul acestui material despre LG WebOS.

LG WebOS deține o serie din elementele primului sistem de operare conceput pentru dispozitivele mobile. Inițial, Palm a gândit OS-ul cu butoane foarte mari, purtătoare de informații, iar asta contrar tendinței de la acea vreme, unde creionul era esențial pentru dispozitivele cu touchscreen. Ecranele sensibile la atingere, pe vreama când Palm mai producea telefoane, erau de tip rezistiv, și necesitau apăsarea efectivă pe ecran cu un creion. Trecerea la tehnologia capacitivă a ușurat mai mult folosirea ecranului însă precizia acestora nu era foarte bună. Din acest motiv se cereau butoane cât mai mari pentru primele dispozitive de acest gen.

LG WebOS 8

LG a păstrat această idee, chiar dacă vorbim de o diagonală de 55 de inci a ecranului, iar butoanele din meniul principal sunt de dimensiuni de invidiat, pentru a putea fi văzute de pe cea mai îndepărtată canapea. Culorile acestora sunt identice cu cea predominantă a aplicației către care se face legătura. Facebook va avea culoarea albastră, Twitter culoarea verde iar meniurile proprietare LG vor avea și denumirea acestora în cadrul butoanelor.

Un alt aspect important al sistemului de operare folosit de LG pentru noua gamă de televizoare este multitasking-ul. Acesta este și motivul pentru care LG a ales WebOS-ul pentru dispozitivele sale de enetertainment, din prisma capabilităților de a comuta rapid între o două sau mai multe aplicații. WebOS-ul este recunoscut ca fiind foarte rapid în acest sens, iar toate elementele sistemului de operare sunt de fapt aplicații dedicate, chiar și meniurile de conectare ale unor dispozitive HDMI să zicem.

Meniul On-Screen este disponibil utilizatorului la apăsarea buton-ului Smart de pe telecomanda televizorului și reprezintă hub-ul central al interacțiunii cu televizorul. Meniul are mai multe opțiuni sub forma unor card-uri, afișate pe ecran în ordine alfabetică, inițial.

LG WebOS 2

 

Spre dreapta regăsim o serie de aplicații instalate ulterior, aplicații care apar automat la instalarea acestora din magazinul LG.

LG WebOS 4

Interesant și foarte util este faptul că toate aceste aplicații se pot reașeza în funcție de preferințele utilizatorului, cu un simplu drag&drop în poziția dorită. Astfel putem avea la începutul meniului aplicațiile de streaming, jocuri, social media, ce folosim mai des, iar spre finalul acestuia, alte aplicații pe care le utilizăm odată pe săptămână sau mai rar. Posibilitatea rearanjării acestora pică foarte bine în contextul în care pare foarte natural, la fel ca și pe un smartphone, să îl personalizezi în funcție de modul propriu de utilizare.

Icoanele sunt mari, ușor de citit, ușor de înțeles și au un colorit identic cu acea culoare predominantă a aplicației pe care o ilustrează.

LG WebOS 5

Spre stânga se află, cu icoane mai mari, ultimele aplicații folosite, care au rămas deschise în fundal. Acestea pot reprezenta o sursă auxiliară de semnal, un alt HDMI, o aplicație propriu-zisă, un joc, un canal de social media, sau chiar un film rulat de pe un HDD extern sau printr-un serviciu de streaming gen Netflix sau YouTube.

LG WebOS 7

Trecerea între acestea se face extrem de rapid, mai rapid decât comutarea unui canal TV de pe tunerul digital. Astfel, se pot păstra active un număr mare de aplicații pentru a putea fi accesate ușor, spre exemplu un meci de fotbal și pagina de twitter sau facebook a echipei care joacă, pentru a fi la curent cu cele mai noi discuții pe această temă.

LG WebOS 6

Aplicațiile deschise se pot închide foarte ușor, și sugestiv, prin intermediul telecomenzii inteligente.

Capabilitățile meniului se opresc deocamdată aici. Acestea sunt așadar cele mai importante funcții ale meniului, reprezentative ale sistemului de operare. Este posibil ca pe viitor, producătorul să aducă și alte funcționalități acestui meniu, una dintre ele putând fi chiar o serie de notificări deasupra fiecărui buton în parte, care să conțină eventual ultimul update de faceboko sau twitter, o notificare legată de programul TV, pentru care ar fi necesară o integrare mai mare cu operatorii de posturi TV.