01 iul. 2014 | 17:00

LG WebOS – Calitatea imaginii chiar contează

FEATURE
LG WebOS - Calitatea imaginii chiar contează

LG WebOS reprezintă noua interfață a televizoarelor inteligente de la producătorul corean, interfață bazată pe un sistem de operare ce a fost creată inițial pentru dispozitivele mobile.

Un mic istoric al acestuia poate fi găsit în cadrul primului articol al seriei LG webOS, unde am explicat și rolul său pe aceste dispozitive. Review-ul complet al produsului, în cazul nostru modelul de 55 de inci, aici: LG WebOS SmartTV 55LB630V.

În articolul de față, vă oferim, în detaliu, informații despre panoul televizorului LG WebOS SmartTV 55LB63, și o serie de informații despre calitatea imaginii.

LG 55LB6300

Panoul IPS

LG WebOS SmartTV 55LB630V are în construcție un panou de 55 inci de tip IPS cu o rată de refresh de 120 Hz. Rezoluția este cea standard a unui televizor lansat în 2014 și pretabilă acestei diagonale, 1080p. Din câte știu, singurele modele HD, cu rezoluție 1366×768 pixeli, comercializate în decursul acestui an sunt televizoarele low-end cu diagonale mici, pe care le găsim în hypermarket-uri la un preț probabil mai mare decât merită, sau modele din seriile mai vechi, care au rămas în stoc. Producătorii cu renume, LG, Samsung, Toshiba, Sanyo, au trecut toți la panouri FullHD și pentru modelele cu diagonale mai mici de 32 de inci, sau televizoarele ”de bucătărie” cum le mai numesc unii.

Panoul IPS (In Plane Switching) este de asemenea foarte răspândit în cadrul acestor produse, indiferent de diagonala acestora, din două motive. În primul rând IPS-ul oferă o calitate a imaginii superioară panoului de tip TN, mai exact, o reproducere mult mai bună a culorilor, și un contrast mai ridicat. În al doilea rând, având o cerere foarte mare pentru piața televizoarelor în principal, IPS-ul a ajuns să fie chiar mai ieftin de produs decât alte tipuri de panouri, și există mai multe variante de calitate chiar și pentru acesta. IPS-ul de nivel profesional este încă destul de costisitor și se folosește în industria foto/video.

Pentru modelul actual, lansat de cei de la LG, panoul a fost modificat pentru a oferi unghiuri de vizibilitate mai bune față de modelele anterioare, iar diferența este observabilă cu ochiul liber. De menționat că unghiul de vizibilitate nu se referă acum la unghiul din care poate fi văzută imaginea. Această interpretare era valabilă la panourile mai vechi, începând cu primele LCD-uri. Termenul de unghi de vizibilitate se referă la unghiul maxim din care poate fi privit panoul și va oferi aproape aceleași culori și saturație, ca atunci când este privit perpendicular.

LG WebOS SmartTV 55LB630V are așadar culori vii, chiar și la 160 de grade, iar scăderea saturației se produce doar după acest unghi. Am putea spune că poate fi privit de 6-7 persoane fără îi deranja pe cei care stau pe margine.

Refresh Rate

Rata de refresh reprezintă un alt element important în această discuție. Știm că semnalul TV nu depășește o rată de refresh de 30 Hz, adică 30 de cadre pe secundă, suficient pentru ochiul uman să nu sesizeze, în cadrul unui film. Totuși secvențele de acțiune sau cele sportive ce implică multă mișcare pot fi redate mai fluid cu ajutorul tehnologiilor actuale. Majoritatea televizoarelor dispun de opțiuni de genul Clear Image, Smart Motion, Motion Plus, și, oricare ar fi denumirea de marketing a acestora ele fac același lucru. Dublează și inserează cadre în timp real, pentru a crea o mișcare mai fluidă.

Funcția este disponibilă atât pe semnalul TV cât și pe semnalul provenit de pe internet sau în rularea unuil film de pe HDD sau stick USB. În imaginea de mai sus, se poate observa diferența între o imagine la un refresh de 60 Hz, în colțul din dreapta jos, și o imagine redată la 120 Hz în colțul din stânga sus.

Setări Imagine

LG WebOS Picture 1

Setările de imagine sunt de obicei meniul în care nu intră aproape nici un un utilizator, decât atunci când modifică luminozitatea ca să fie mai vizibil pe timp de zi. Eventual selectează unul dintre cele 4-5 preset-uri pe care le oferă producătorul. Acesta nu este un lucru neapărat rău, însă având în vedere diferitele situații în care imaginea poate fi îmbunătățită substanțial, e bine să știm că avem această capabilitate, și să o și folosim.

LG WebOS Picture 3

Preset-ul Cinema oferă un contrast și o luminozitate mai scăzută, pretabilă pentru vizionarea la lumină scăzută a unui film. Nuanțele de culoare sunt ceva mai calde, mai puțin obositoare, prin urmare ochii obosesc mai greu. E bine să folosim acest preset atunci când ne uităm la un film, seara.

Preset-ul Sports accentuează contrastul și crește luminozitatea ecranului, pentru ca utilizatorul să poată urmări mai ușor mingea și jucătorii din teren. Preset-ul este necesar atunci când cantitatea de informație din imagine este destul de mare, pentru a o identifica mai ușor.

 

LG WebOS Picture 5

LG WebOS Picture 6

Pe lângă aceste preset-uri, LG WebOS oferă utilizatorului un control complet al televizorului, atât asupra opțiunilor de filtrare a zgomotului de imagine sau a acelui TruMotion cum se numește la LG funcția de inserare de cadre. Pe mine personal mă obosește mișcarea foarte fluidă și pare destul de ireală, pe unii utilizatori s-ar putea să îi încânte. Oricum, ochiul uman este capabil de a distinge o mișcare foarte fluidă, și cred că reținerea mea în a folosi această funcție vine de la obișnuința de a vedea filmele la 24 de cadre pe secundă și nu mai mult.

LG WebOS Picture 4

Setările nu se opresc aici. Pentru utilizatorii mai avansați, și care probabil dețin ceva experiență cu calibrarea culorilor unui display, televizorul LG oferă posibilitatea unor reglaje mai avasate pentru contrast, luminozitate, claritate, și chiar și culoare și tentă de culoare. Setările pot fi accesate din meniu, și pot fi  ajustate prin intermediul unui slider, cu ajutorul telecomenzii. Backlight-ul poate fi de asemenea ajustat, el fiindsetat standard pe modul Energy Saving, și se oprește de multe ori când pe ecran este afișată o imagine întunecată. Multitudinea de setări de imagine fac din acest model de televizor, unul dintre cele mai avansate la acest domeniu.