Dominația Google și prăbușirea BlackBerry, în cea mai bună perioadă pentru smartphone-uri

Dominația Google și prăbușirea BlackBerry, în cea mai bună perioadă pentru smartphone-uri

Într-una dintre cele mai bune perioade ale anului, piața telecom a avut livrări record. Cât despre platforme, Android continuă să aibă cea mai mare creștere și BlackBerry să fie cel mai mare pierzător.

jolla sailfish os android

Compania de analiză IDC și-a publicat recent datele pentru al doilea trimestru al anului 2014. Astfel, pentru prima dată în istorie au fost livrate peste 301,3 milioane de smartphone-uri ceea ce s-ar traduce în aproape 100 de milioane per lună. Anul trecut, cifra era cu 25% mai mică. De asemenea, Android este cea mai de succes platformă și împreună cu iOS deține 96,4% din piață.

Succesul Android este atât de mare, încât au fost 255 de milioane de telefoane livrate cu acest sistem de operare, cu 15 milioane mai mult față de totalul aceleiași perioade din 2013. „Mulți producători s-au concentrat pe piața «sub 200 de dolari» și astfel Android a reușit să crească foarte mult pe piețele emergente. (…) Recent, Google a anunțat Android One, prin care fixează un standard de design și hardware pentru dispozitive de 100 de dolari, astfel că piața sub-200 va crește și mai mult“, a caracterizat Ramon Llamas, manager de cercetare IDC, parcursul Android.

Află și: Noi detalii despre Android One: în octombrie vine cel mai bun Android pentru telefoane ieftine

Xiaomi, LG, Huawei, Lenovo, Coolpad și chiar ZTE și-au mărit afacerile și cresc tot mai mult în urma Samsung. Cât despre Windows Phone, platforma de locul 3, a scăzut față de anul trecut. Totuși, IDC indică spre o schimbare în bine pentru platformă, odată cu noii producători parteneri Microsoft: Blu, Micromax, Prestigio, Gionee, Karbonn, Lenovo, LG și mulți alții. În final, BlackBerry pierde foarte mult. Înregistrează o scădere de 78%.

La începutul acestui an aflam că au fost livrate în 2013 aproape un miliard de telefoane. Cifra va crește în 2014, mai ales pe piețele ieftine, dar în următorii doi va ajunge la saturare. Se va trece spre modele mai scumpe și cu ciclu de update mai lent. Totuși, va fi interesantă situația Samsung, care produce foarte multe modele, odată cu Android One pe telefoanele ieftine din India, China și alte țări asiatice și nu numai.

Situația celor mai populare platforme

cota de piata telefoane

Citește și: