23 nov. 2014 | 09:26

Criptarea nativă din Nexus 6 trage în jos performanţa aparatului

ACTUALITATE
Criptarea nativă din Nexus 6 trage în jos performanţa aparatului

Deşi ne-am bucurat cu toţii când cei de la se pare că respectiva funcţie afectează performanţa Nexus 6.

Google Nexus 6 Motorola

Într-o lume ideală, securitatea datelor nu ar influenţa sub nici o formă viteza de acces la ele. Din păcate, nu este cazul celui mai recent smartphone ieşit din colaborarea inginerilor de la Motorola şi Google.

Ideea este simplă. Android 5.0 Lollipop introduce nativ criptarea datelor voastre de pe telefon sau tabletă. În acelaşi timp, pentru că Nexus 6 vine preinstalat cu respectivul sistem de operare, profită implicit de respectiva funcţie. Din păcate, deşi noul Nexus este destul de sprinten, în realitate, s-ar putea mişca mult mai bine fără criptarea datelor.

Un test destul de elaborat al celor de la AnandTech, realizat zilele trecute, şi-a propus să vadă cât de rapidă este memoria flash din Nexus 6. Pentru că rezultatele au fost incredibil de mici, după cum se poate observa şi în graficul de mai jos, în secunda următoare s-au încercat nişte teste similare pe Nexus 5. Concluzia a fost că s-ar fi putut mişca semnificativ mai bine, când vine vorba de rata reală de transfer a datelor la citire şi scriere, fără funcţia de criptare activată.

În practică, dacă este să fim realişti, aceste valori nu vă afectează la utilizarea din lumea reală. Dacă aveţi însă o fixaţie pentru teste şi performanţă absolută, merită să aveţi în vedere că un Nexus 6 cumpărat din magazin este un pic mai lent decât ar fi putut să fie în alte condiţii. Cei care intră în cea de a doua categorie, trebuie să urmărească un tutorial detaliat pe forumurile XDA Developers dacă vor să dezactiveze criptarea nativă de pe noul telefon.

anandtech-device-encryption

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele