27 feb. 2014 | 16:10

Corephotonics: Zoom-ul digital, înlocuit cu 2 camere diferite în smartphone-uri

ACTUALITATE
Corephotonics: Zoom-ul digital, înlocuit cu 2 camere diferite în smartphone-uri

Corephotonics încearcă să îi convingă pe că o cameră cu două obiective este soluţia perfectă de captură.

corephotonics camera smartphone cu doua lentile

O excursie oriunde sau un concert cu formaţia preferată vor scoate la iveală obsesia celor din jur de a imortaliza orice moment cu telefonul din buzunar. Partea interesantă este că respectivele camere de la smartphone-uri au ajuns să fie din ce în ce mai performante, rivalizând din multe puncte de vedere cu camerele foto dedicate. Cu toate acestea, o companie cu numele de Corephotonics încearcă să propună altă abordare a situației.

În imaginea de mai sus, este un prototip ce include două obiective cu abilităţi de captură diferite, ce se pretează pentru diverse scenarii. Dacă sunteţi de părere că un astfel de aranjament este perfect pentru imagini sau filme 3D, vă înşelaţi. În primul rând, se pleacă de la ideea de distanţe focale diferite. Una dintre cele două are un unghi larg, în timp ce cea de a doua este ideală pentru capturi macro, datorită zoom-ului optic de 3x. Cea de a doua este utilă în special celor care s-au săturat de fotografii cu zoom digital.

În cadrul MWC, a fost creată o structură de test cu o carte de vizită postată la 30 de centimetri de cameră şi, indiferent dacă s-a folosit obiectivul cu zoom 1x sau cel cu 3x, rezultatul a fost o imagine de 13 megapixeli încărcată de informaţii şi foarte clară. Ca o comparaţie, s-a folosit un smartphone cu o cameră care a apelat la zoom digital pentru aceeaşi captură, iar rezultatul, pe lângă dimensiunea de doar 5 megapixeli, era semnificativ mai slab calitativ.

Nu mai rămâne decât ca producătorii de renume din industrie să ajungă să creadă şi ei în această reţetă, suficient de mult pentru a o introduce în viitoarele telefoane. În orice altă instanţă, va rămâne doar un vis frumos.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele