Confirmat: Selfie-urile au efecte psihologice negative asupra privitorilor

Confirmat: Selfie-urile au efecte psihologice negative asupra privitorilor

Dacă în urmă cu câteva zile anunţam că obsesia pentru selfie-uri poate fi clasificată ca , acum aflăm noi efecte negative.

Selfie boala psihica

Mulţi dintre noi ne-am obişnuit să postăm ocazional un pe Facebook. De cele mai multe ori, acesta este făcut într-un context deosebit sau când autorul ei are o zi bună. Cu alte cuvinte, trădează o încredere în sine nemaipomenită. Din păcate, nu aceeaşi experinţă plăcută pe care aţi trăit-o voi în momentul postării este experimentată de o parte semnificativă dintre privitori.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Strathclyde, în colaborare cu cercetători de la Universitate Ohio şi cea din Iowa au iniţiat un proiect pentru a clasifica efectele selfie-urilor. Pentru această cauză nobilă, au fost intervievate 881 de studente din Statele Unite. Printre întrebările chestionarului se aflau unele legate efort fizic, regimuri alimentare şi de obiceiurile pe care le aveau respectivele pe Facebook. O întrebare cheie a formularului în cauză viza încrederea de sine, în propria imagine.

Concluzia unanimă: în cazul în care petreceţi excesiv de mult timp uitându-vă la pozele prietenilor de pe Facebook, acest obicei va genera neîncredere în sine. Mai mult decât atât, va deforma modul în care cineva se consideră perceput de cei din jur din punct de vedere estetic. Pentru că obsesia pentru selfie-uri nu pare să se potolească prea curând, multe domnişoare încep să fie din ce în ce mai aspre cu ele însele, supunându-şi organismul la diete absurde de lungă durată şi la altfe forme de comportament extrem.

Tot în cadrul studiului, oameni de ştiinţă din Statele Unite şi Regatul Unit au căzut de acord că cele mai periculoase nu sunt seflie-urile cu vedete, ci cele cu prieteni apropiaţi sau cunoştinţe. Pentru că vă este mult mai uşor să empatizaţi cu oameni pe care îi cunoaşteţi de mult timp, aceeaşi oameni pot nutri gelozie în sufletele voastre şi vă pot face să vă recalculaţi modul în care vă priviţi în oglindă.

Citește și:
Etichete: