27 nov. 2014 | 13:49

Cernobîl filmat din dronă cu GoPro e uimitor și înfricoșător în același timp [VIDEO]

ACTUALITATE
Cernobîl filmat din dronă cu GoPro e uimitor și înfricoșător în același timp [VIDEO]

Cernobîl a fost scena celui mai mare dezastru nuclear în urmă cu aproape trei decenii, dar acum îl putem „vizita“ fără griji printr-un videoclip realizat cu o dronă.

Dezastrul nuclear de la Cernobîl s-a petrecut în aprilie 1986 și a afectat Ucraina și țări din jurul acesteia pe o rază foarte mare. Pe circa 100.000 de kilometri pătrați pământul și apele au fost contaminate cu substanțe radioactive și ar avea nevoie de 20.000 de ani ca să își revină. Un videograf a realizat anul acesta un videoclip impresionant folosind o dronă și reușește să surprindă în câteva minute un decor uitat până și de locuitorii de dinainte de ’86 și, totuși, înghețat în timp.

Danny Cooke, creatorul videoclipului de mai jos, a fost plătit de CBS News pentru a se deplasa în Prîpeat, oraș la câțiva kilometri depărtare de fabrică, și pentru a-i ajuta în realizarea unui reportaj. El a folosit o dronă DJI Phantom 2, o cameră Canon 7D și una de acțiune GoPro3+.

„Cernobîl este unul dintre cele mai interesante și periculoase locuri în care am fost. Dezastrul nuclear, care s-a întâmplat în 1986 (anul în care m-am născut), a avut un impact puternic asupra multor oameni, inclusiv asupra familiei mele care locuia în Italia. Nici nu-mi pot imagina cât de înfricoșătoare a fost experiența celor câteva sute de mii de locuitori din zonă“, a spus Danny Cooke în descrierea videoclipului pe Vimeo.

Timpul a stat în loc și ai în jur atâtea semne ale faptelor care s-au întâmplat.
Danny Cooke

Cernobîl a fost părăsit în anul 1986. Prîpeat a apărut ca o necesitate, muncitorii aveau nevoie de un oraș în care să locuiască  în timpul construirii centralei atomoelectrice. Centrala, sau ce a mai rămas din ea, a fost acoperită de sovietici cu un sarcofag din beton care să o izoleze de restul lumii. Acesta a început însă să se degradeze în timp și acum 1.400 de muncitori lucrează la altul. Va fi cea mai mare structură mobilă creată până acum.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele