Cea mai bună poză digitală, între un mirrorless „de buget“ și un cameraphone foarte bun
Fotografia digitală s-a schimbat destul de mult în ultimul deceniu, iar acum o avem disponibilă în trei forme: aparete „clasice“, cum sunt DSLR-urile, telefoanele mobile și camerele foto mirrorless. Noi ne-am preocupat de fotografia digitală între cele două din urmă, alegând un model de cameră de la Sony și un Nokia Lumia 930.
Fotografie digitală poți face atât cu un DSLR foarte scump, cât și cu o cameră compactă de doi sau trei megapixeli. Eu am verificat însă cam cât de potrivite sunt o Sony Alpha A5000 și Nokia Lumia 930 în plimbări de zi cu zi și pentru o eventuală vacanță. De ce am ales un mirrorless și un Nokia Pureview? Ambele modele au o rezoluție apropiată: 20 megapixeli. Totuși, pozele cu Nokia Lumia 930 ies la o rezoluție maximă de 19 megapixeli. Însă ambele sunt capabile de poze RAW, dacă vrei să le prelucrezi mai mult.
Cu obiectivul 16-50mm pe A5000, dimensiunile sunt destul de reduse, iar aparatul e foarte ușor, în comparație chiar și cu un DSLR entry-level. De Lumia 930 nici nu mai zic de greutate, doar că e puțin mai gros și mai greu decât un Galaxy S5 sau iPhone 5s. Ideea de la care am pornit a fost să fac poze ziua, le-am salvat JPEG, și să văd cam cât de mare e diferența și dacă e sesizabilă și pentru costul dispozitivelor.
Preț: Sony Alpha A5000 ne-a venit de la F64, unde este la un preț de aproape 1.800 de lei. Lumia 930 l-am avut de la Nokia, iar prețul în magazine este de aproximativ 2.300 de lei.
Galerie foto cu pozele realizate cu cele două dispozitive. Primele patru poze sunt cu Lumia 930, următoarele patru cu A5000
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Poze din Lumia 930 i Alpha A5000/”/]
Introducere
Am zis-o și în comparația cu Sony Xperia Z2, care are tot 20MP, Nokia a pornit cu un avantaj serios la drum, când a introdus posibilitatea de a face și poze RAW (format .dng). Poți, spre exemplu, să „salvezi“ unele zone supraexpuse sau să scoți mai multe detalii la iveală dintr-o zonă subexpusă. Desigur, nu ai la fel de mult spațiu de manevră precum pe A5000, când salvezi tot RAW.
Descoperă și: Nokia Lumia 930 versus Sony Xperia Z2: cine câștigă „războiul“ celor 20 de megapixeli
Apoi, e o diferență imensă între senzori. Fizic, A5000 are un senzor cât un DSLR entry-to-mid, pe când Nokia a pus unul bun pentru un telefon, dar nu cel mai bun. Acesta se găsește pe Lumia 1020. De ce contează dimensiunea senzorului? Deoarece, cu cât e mai mare, cu atât ajunge mai multă lumină pe el. Mai multă lumină e mereu mai bine în fotografie, mai ales când se întunecă.
Marele minus pe care îl aveau DSLR-urile până acum, iar telefoanele și unele compacte au remediat asta, a fost că poza era blocată pe acel card pe care o făceai. Trebuia să ai un cititor de carduri cu tine sau un laptop, o descărcai, abia apoi o puteai încărca online. De pe telefon o poți trimite direct. Și asta au rezolvat cele mai multe camere mirrorless: au conexiune WiFi pentru a-ți trimite pozele direct în telefon.
Cu A5000, spre exemplu, îți descarci aplicația Play Memories din App Store sau Play Store și ai imediat conținutul pe telefon sau tabletă. Poți încărca poza mai rapid pe Instagram și Facebook și să te dai mare cu vacanța pe care tocmai ți-ai început-o. Partea proastă la Nokia e ecosistemul în care se regăsește, care limitează multe funcționalități pentru camera foto. Nu ai toată gama de aplicații de pe Android sau iOS pentru a le partaja așa cum dorești, iar Instagram Beta este, ei bine, beta.
Concluzie: între „fără oglindă“ și cameraphone
După cum se vede și în galeria foto de mai sus, Nokia Lumia 930 are o problemă serioasă cu balansul de alb, când spre roz când spre galben. Apoi, deși are o gamă dinamică foarte bună în cele mai multe momente, sunt unele ocazii în care fie subexpune tot cadrul, fie supraexpune o zonă. De asemenea, nu poți bloca expunerea pe un anumit subiect, cum poți la iPhone și toate DSLR-urile și mirrorless-urile.
Sony Alpha A5000 a pierdut destul de mult din preț și încă este un aparat foto bun. Nu are tot felul de controale fizice pe care unii fotografi le cer, dar nici nu este adresat lor. L-am folosit prima dată în iarnă și acum din nou, cu un nou obiectiv. Este un aparat foarte portabil cu o bună redare a culorilor, culori specifice Sony. Dintre cele două, aș recomanda un telefon cu Android sau iOS și A5000 sau alt mirrorless care are conexiune WiFi. Ca alegere secundară, Lumia 1020 încă este un cameraphone foarte bun, mai bun decât Lumia 930.
Fotografie cu Nokia Lumia 930
Fotografie cu Sony Alpha A500